Το κλίμα των ημερών... δεν βοήθησε

Κόντρα για τις συμβάσεις έργων στην Περιφέρεια Ηπείρου
Κόντρα ξέσπασε στο περιφερειακό συμβούλιο μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τα στοιχεία για έργα και αναδόχους τους από άλλες Περιφέρειες που βρέθηκαν μέσα στις εισηγήσεις και στο... παρασκήνιό τους, την υπόθεση των ΟΠΑΑΧ και της τελικής έκβασης του θέματος.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, τόπος να ζεις» Βαγγέλης Αργύρης είπε χαρακτηριστικά ότι ενώ η παράταξή του είχε ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα στοιχεία από την Περιφέρεια Ηπείρου, δεν τα πήρε. «Η παράταξή μας υποχρεώθηκε να πάει και στον εισαγγελέα, ζητώντας τις συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και αναδόχων. Παρότι είχαμε εισαγγελική εντολή, ουδέποτε αυτές δοθήκανε στην παράταξη (...) Αντ΄αυτών, βρήκα στο φάκελό μου συμβάσεις της δυτικής Ελλάδας. Πώς είναι δυνατόν να είναι στο διαδίκτυο τα στοιχεία και εμείς να μην μπορούμε να τα βρούμε;» τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος στον κ. Καχριμάνη ότι «όταν εμείς σας ζητούσαμε στοιχεία, μας λέγατε ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Φοβάμαι θα μας κάνετε συνεργούς σε παράνομο υλικό». Το... φιτίλι ήταν η αναφορά στο όνομα του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης και νυν φυλακισμένου, Βασίλη Παπγεωργόπουλου. Ο κ. Καχριμάνης απάντησε στον κ. Αργύρη ότι τα στοιχεία που εντάχθηκαν στις εισηγήσεις, υπάρχουν στο διαδίκτυο. «Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες 'χαμηλές'. Δεν το τράβηξα παραπέρα με τα ΟΠΑΑΧ. Δεν εξυπηρετούμε άλλες σκοπιμότητες, παρά μόνο τα συμφέροντα της Περιφέρειας Ηπείρου», είπε. Επίσης, στον «Παπαγεωργόπουλο» αντέταξε τον... «Τσοχατζόπουλο», λέγοντας στον κ. Αργύρη ότι «δεν θα ξαναπείτε κουβέντα για Παπαγεωργόπουλο σε μένα. Θέλετε να σας πω για Τσοχατζόπουλο;» σε μια κουβέντα που συχνά μεταπήδησε από... πληθυντικό σε ενικό, με αρκετή ένταση. Ο κ. Αργύρης πρόσθεσε ότι ο περιφερειάρχης δεν δίνει τις συμβάσεις των έργων «για να μπορεί να 'μαγειρεύει', να τάζει έργα ανύπαρκτα και να έχει τους αναδόχους στη 'γραμμή' και να μην τους πληρώνει». Ο δε κ. Καχριμάνης ανταπάντησε ότι η Περιφέρεια δεν οφείλει «ούτε ένα ευρώ» και ότι υπάρχουν «πάμπολλα χρήματα στο ταμείο και από τα έργα που έχουν παραταθεί. Κάποιοι ανάδοχοι έχουν προσωπικά προβλήματα λόγω της κατάστασης».

Η συζήτηση είχε ανοίξει με την τελική δικαίωση της Περιφέρειας για τα ΟΠΑΑΧ. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης με τις δύο αναπτυξιακές της εταιρίες, «Ήπειρος»και ΕΤΑΝΑΜ. «Έτσι, μετά την αξιολόγησή τους, θα μπορέσουν να υλοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί, προσφέροντας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ρευστότητα στις τοπικές αγορές των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων, δημιουργώντας ορισμένες θέσεις εργασίας που είναι δυσεύρετες στις μέρες μας και τέλος, θα στηριχθεί η λειτουργία των δύο αναπτυξιακών εταιριών της Περιφέρειας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: