«Η νέα ΚΑΠ ρυθμίζει τους βοσκοτόπους»

Ταυτόσημη απάντηση σε παρεμβάσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης για το ζήτημα της επιλεξιμότητας εκτάσεων βοσκοτόπων στην Περιφέρεια Ηπείρου, έδωσαν με έγγραφά τους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Μόσχος Κορασίδης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) Γρηγόρης Αποστολάκος.

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών γνώριζαν ότι θα επέλθει μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, όπως και ότι το θέμα των βοσκοτόπων ρυθμίζεται με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Στα έγγραφα αυτά αναφέρεται ότι ο επανακαθορισμός της επιλέξιμης έκτασης των βοσκοτόπων για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτελεστικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία έκδοσης την 28η Ιουνίου 2012. Για τον επανακαθορισμό, εφαρμόστηκαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και κριτήρια που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και της αρμόδιας υπηρεσίας της Ε.Ε. «Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει για τη νέα εξαετία, πολλά από τα θέματα που θίγονται (ορισμός βοσκοτόπων, επιλεξιμότητα θαμνωδών ή ξυλωδών βλαστήσεων ως βοσκότοποι κ.α.) έχουν ήδη συμφωνηθεί» σημειώνεται.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι οι κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) αρμόδιες για την εισαγωγή στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΠΕΚΕΠΕ των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για το σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια, καθώς και για τη μείωση της επιλέξιμης έκτασης σε επίπεδο επικράτειας. «Επίσης γνώριζαν ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τον κανονισμό με βάση τον οποίο ορίζονται τα βοσκοτόπια έτσι ώστε να αποφύγουμε καταλογισμούς (πρόστιμα) που θα επιβάρυναν το σύνολο των πολιτών της χώρας» αναφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόσο το υπουργείο όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνουν ότι προχωρούν τις διαδικασίες για την αξιοποίηση τόσο των υπαρχουσών εκτάσεων βοσκοτόπων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όσο και των γεωχωρικών δεδομένων και άλλων περιοχών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως επιλέξιμοι βοσκότοποι».

Βαρβάρα Αγγέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: