Ακριτικά χωριά της Ηπείρου χωρίς κανένα ντόπιο κάτοικο!

Μόνο κάποιοι Αλβανοί «επιβλέπουν» τα σπίτια…
Χωριά των Ιωαννίνων, αλλά και της Θεσπρωτίας, μαραζώνουν το ένα μετά το άλλο... Παρότι κάποιοι είχαν εκτιμήσει ότι η κρίση θα ξαναγεμίσει την ύπαιθρο, απ’ ότι φαίνεται συμβαίνει το αντίθετο!
Και οι λίγοι νέοι, που είχαν απομείνει σ΄ αυτά, παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς, ως μοναδική λύση για να επιβιώσουν. Αλλά και οι γέροντες, αυτές τις μέρες του χειμώνα, καταφεύγουν στα παιδιά τους, αφού στα χωριά είναι δυσχερής η ιατρική φροντίδα.

Έτσι κυρίως παραμεθόρια χωριά, έχουν ελάχιστους ντόπιους κατοίκους ή δεν έχουν κανέναν κατά τους χειμερινούς μήνες. Μόνο κάποιοι Αλβανοί μένουν συνήθως με τις οικογένειές τους.
Τέτοια χωριά υπάρχουν στο Πωγώνι, στην Κόνιτσα, στους Φιλιάτες κ.λπ. Είναι ενδεικτικό ότι σε χωριό στην επαρχία Κόνιτσας, το Ασημοχώρι, μένουν το χειμώνα μόνο Αλβανοί και κανένας ντόπιος! Οι Ασημοχωρίτες το αγαπούν πολύ το χωριό τους και το αποδεικνύουν συνεχώς στην πράξη. Όμως ως ορεινό χωριό, με πολλές δυσκολίες τους χειμερινούς μήνες, δεν μπορεί να κρατήσει τα παιδιά του. Οι Αλβανοί, που κατοικούν εκεί, επί της ουσίας συντηρούν τα σπίτια του χωριού, κάνοντας μικροδουλειές, όπου χρειάζεται. Ωστόσο είναι απογοητευτική η εικόνα εγκατάλειψης, που παρουσιάζουν τα χωριά, γεγονός που πονοκεφαλιάζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
***
Μπορεί να ξαναγεμίσουν τα χωριά; Μάλλον είναι δύσκολο, αλλά για να ελπίσει κανείς ό,τι κάτι είναι δυνατόν να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, είναι ανάγκη να ληφθούν μια σειρά από γενναία μέτρα ενίσχυσης της επαρχίας, αν και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/22496

Δεν υπάρχουν σχόλια: