Από ΑΣΕΠ όσοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί χωρίς εξετάσεις

Την συνδρομή του ΑΣΕΠ στην αξιολόγηση φαίνεται να έχει ζητήσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης από τον πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Γιώργο Βέη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα", οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεργαστούν στην αξιολόγηση του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2013.


Από εξετάσεις ΑΣΕΠ, θα περάσουν βάσει του σχεδίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αλλά μέσω των διαβλητών μεθόδων του ρουσφετιού.
Στόχος, μετά το τέλος της διαδικασίας είναι να προκύψουν τα ουσιαστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων δημόσιων υπαλλήλων.
Αν και οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχουν καταλήξει στις λεπτομέρειες των εξετάσεων ΑΣΕΠ, θεωρείται βέβαιο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ξανακαθίσουν στα θρανία. Ανά υπηρεσία σε κάθε υπουργείο θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις γραπτές ή ηλεκτρονικές εξετάσεις ή σε ορισμένες περιπτώσεις, θα αξιολογηθούν βάσει βιογραφικού.
Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν όσους υπαλλήλους μπήκαν στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ τα τελευταία χρόνια. Οι υπόλοιποι μόνιμοι και αορίστου χρόνου, θα πρέπει ετεροχρονισμένα να αποδείξουν την αξία τους ανεξαρτήτως... ρουσφετιού.
Η επιλογή του ΑΣΕΠ προτάσσεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για δύο λόγους. Θεωρείται πως α) θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και β) η αξιολόγηση θα γίνει με γρηγορότερους ρυθμούς.
Επιπλέον το ΑΣΕΠ δεν έχει αμφισβητηθεί πότε στο παρελθόν για τις απόλυτα αξιοκρατικές μεθόδους του. Γι 'αυτόν τον λόγο προτιμάται την τελευταία διετία ως εναλλακτική λύση των προσλήψεων. Η αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού ξεκίνησε το 2009, όταν ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών τότε, πρόσθεσε τύπους προσλήψεων στη διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Έχει λοιπόν εξαχθεί το συμπέρασμα ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν οι σκιές που ενδεχομένως υπάρξουν για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά σε πολιτικά πρόσωπα, με τα οποία συνδέονται με φιλικές ή συγγενικές σχέσεις.
Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τις περιπτώσεις Πολύδωρα και Τραγάκη, έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί να ασχολείται με αυτήν την ευνοιοκρατία, αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: