"Δεν εισπράττω, δεν εισπράττω" από το δημόσιο

Του Σπύρου Δημητρέλη

Περίπου 15 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κρατικών λιμένων λιμνάζουν στα ταμεία τους και δεν φθάνουν στο δημόσιο ταμείο. Και ο λόγος; Η συνεχής αλλαγή των ονομάτων του σημερινού υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου! Το παραπάνω ομολογεί το ίδιο το υπουργείο σε απάντηση που έδωσε στον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα.


Με ερώτηση που είχε υποβάλει προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας ο βουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας καθώς η σχετική καθυστέρηση έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη εισπραχθεί και το σχετικό μέρισμα από τα κέρδη του λιμανιού από τις χρήσεις 2010 και 2011. Από την απάντηση βγήκε είδηση. Δεν είναι μόνο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (όπως έχει ήδη αναφέρει το Capital.gr) από το οποίο το δημόσιο δεν έχει εισπράξει το μέρισμα για τη χρήση του 2010 αλλά και από άλλα τρία λιμάνια (Βόλου, Ηρακλείου, Κέρκυρας). Επιπλέον, για τη χρήση του 2011 δεν έχει γίνει γενική συνέλευση των μετόχων σε κανένα λιμάνι (πλην των δυο μεγαλύτερων και εισηγμένων στο χρηματιστήριο λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης).

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε η τυπική διαδικασία για την πραγματοποίηση των συνελεύσεων και την είσπραξη του μερίσματος από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό μέτοχο των λιμανιών; Αυτό που απαντά το ίδιο το υπουργείο στο έγγραφό που έστειλε στον κ. Μπέζα είναι αποκαλυπτικό: «Η καθυστέρηση στην πραγματοποίηση ή μη πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων για τις εταιρικές χρήσεις των ετών 2010 και 2011, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ, οφείλεται στις συνεχείς αλλαγές ηγεσιών και στις συνεχείς αλλαγές των προεδρικών διαταγμάτων περί κατάργησης- συγχώνευσης- επανασύστασης κλπ του νυν υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου καθώς και στη χρονοβόρα διαδικασία ορισμού του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου μέσω της προαναφερόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία εκδιδόταν αλλεπάλληλα λόγω των αλλαγών της ονομασίας του υπουργείου»!

Να τονισθεί ότι εκτός από τις αλλαγές στην ονομασία του υπουργείου υπήρξε και άλλος ένας λόγος καθυστερήσεων. Ένα γραφειοκρατικό πινγκ πονγκ μεταξύ του δημοσίου και του νεοσύστατου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Η αρμοδιότητα για τα κρατικά λιμάνια πέρασε από το δημόσιο στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στις 6 Μαρτίου 2012. Μέχρι τότε το δημόσιο εκπροσωπούσε στις γενικές συνελεύσεις των λιμανιών ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής. Μετά όμως το πέρασμα των λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ έχασε αυτήν την αρμοδιότητα διότι τυπικά τα λιμάνια έφυγαν από τον έλεγχο του δημοσίου. Όμως στις 16 Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ εξουσιοδότησε (ποιόν άραγε;) τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για να το εκπροσωπεί στις γενικές συνελεύσεις. Δηλαδή η εκπροσώπηση του δημοσίου στις ΓΣ των λιμανιών έφυγε από το γενικό γραμματέα για να επιστρέψει σε αυτόν μόλις δέκα ημέρες αργότερα…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, από την καθυστέρηση της πραγματοποίησης των γενικών συνελεύσεων και της είσπραξης των μερισμάτων και του φόρου των κερδών των λιμανιών λείπουν από το δημόσιο ταμείο περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι πολλά μπροστά στο πακέτο των τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ που αναζητά το δημόσιο για τη διετία 2013-2014. Η δαπάνη θέρμανσης όμως των σχολείων για το χειμώνα που έρχεται δεν πρέπει να κοστίζει περισσότερα...

spiros.dimitrelis@capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: