Εκδηλώσεις με έμφαση στην ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών στην Κόνιτσα

Την ψυχαγωγία και την προβολή και ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών της περιοχής της Κόνιτσας, όπως το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τους φημισμένους δημιουργούς των Μαστοροχωρίων του Γράμμου, συνδυάζουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το φετινό καλοκαίρι η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου σε συνεργασία με τους κατά τόπους Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς.

Οι εκδηλώσεις αυτές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά σύμφωνα με την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κατερίνας Τσούβαλη, που αναφέρθηκε στην έκθεση ανθίβολων στο Μουσείο Χιονιαδιτών ζωγράφων, λέγοντας ότι ακολούθησαν πολλές προσφορές από ιδιώτες που είχαν στην κατοχή τους έργα Χιονιαδιτών ζωγράφων, τα οποία και πρόσφεραν για να εκτεθούν.
Σύμφωνα με την κα Τσούβαλη η Κόνιτσα αν και δεν λαμβάνει την προβολή που της αξίζει, έχει κάνει σταθερά και σημαντικά βήματα στον τουρισμό, και οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται με γνώμονα να μην είναι αναλώσιμες, αλλά να αφήνουν πίσω τους υποδομές.
Σήμερα και αύριο ακολουθούν οι γιορτές Αώου στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, με συναυλίες των Locomondo και του Δημήτρη Ζερβουδάκη, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα παραδοσιακά πανηγύρια στα χωριά και τις δημοτικές ενότητες και οι θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Ενδεικτικό των προσπαθειών που γίνονται για την ανάδειξη της περιοχής είναι η συνέχεια του αφιερώματος στους δημιουργούς των Μαστοροχωρίων, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε στο Γοργοπόταμο αφιέρωμα στους ξυλογλύπτες, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή, 18 και 19 Αυγούστου πραγματοποιείται ομιλία του Χαριτάκη Παπαϊωάννου στο Πληκάτι, με θέμα το φυσικό περιβάλλον του Γράμμου. Την Κυριακή, θα γίνει και ανάβαση στο Γράμμο, με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.
Επίσης, σήμερα πραγματοποιείται γιορτή στο ξύλινο καταφύγιο στη Δρακόλιμνη και την κορυφή του Σμόλικα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αγία Παρασκευή Παλαιοσελίου.
Παράλληλα τα γεμάτα από ντόπιους και επισκέπτες χωριά της Κόνιτσας συνεχίζουν την παράδοση των πανηγυριών. Όπως σημείωσε η κα Τσούβαλη, τα πάντα στην Κόνιτσα είναι αυθεντικά, και οι εκδηλώσεις αυτές έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αυθεντική μουσική, ακόμη και τις αυθεντικές γεύσεις.

Από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: