5ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά»

Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 οι Σαρακατσαναίοι και όσοι αγαπούν την παράδοση και βρίσκονται κοντά στην Πρέβεζα θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στο 5ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά». Τις δύο ημέρες των εκδηλώσεων θα μπορούν να περιηγηθούν στη Σαρακατσάνικη Στάνη, να δουν από κοντά τα κονάκια, να ακούσουν σαρακατσάνικους ήχους και τραγούδια και να μάθουν για τον τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων, μέσα από τις καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις την προτελευταία Παρασκευή και Σάββατο του Αυγούστου κάθε έτους.

Το 5ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα «Χειμαδιά» θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 17 και 18 Αυγούστου στη Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα Πρέβεζας. Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στις 21:00, το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρέβεζας θα παρουσιάσει σαρακατσάνικους χορούς• θα ακολουθήσει γλέντι με τους τραγουδιστές Νίκο Γιαννακό, Χρήστο Γατσέλο, Κώστα Γαρέφη και τον Γιώργο Τσουμάνη στο κλαρίνο. Το Σάββατο 18 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 20:30 με την ομιλία του Δημήτρη Τάγκα, γραμματέα της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, για την εκπαίδευση των Σαρακατσαναίων. Θα ακολουθήσει η χορωδία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας, η οποία θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια χωρίς τη συνοδεία οργάνων και θα συνεχίσουν τα χορευτικά τμήματα των προσκεκλημένων συλλόγων Θεσπρωτίας, Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, καθώς και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Θα ακολουθήσει γλέντι με τους Κώστα Νάκα, Νίκο Γιαννακό, Κώστα Γαρέφη στο τραγούδι και τον Γιώργο Τσουμάνη στο κλαρίνο.
Παράλληλα, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα παρουσιάσει το πλούσιο εκδοτικό της έργο και θα εμπλουτίσει τις εκδηλώσεις μας με έκθεση φωτογραφίας. Από το Σύλλογο Πρέβεζας θα υπάρχει εποπτικό υλικό με ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων, απόδοση ασχολιών της σαρακατσάνας γυναίκας, ενώ οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από εικαστικές δραστηριότητες, που ειδικά φέτος, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο δασκαλοκάλυβο.
Τα ανταμώματα αποτελούν ευκαιρία για τη γνωριμία και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των Σαρακατσαναίων, έτσι από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας στην είσοδο της Στάνης θα υπάρχει κατάλογος, στον οποίο θα γίνεται καταγραφή των στοιχείων των Σαρακατσαναίων της περιοχής μας.
Και οι δυο ημέρες θα πλαισιώνονται από ποικίλες εκδηλώσεις αλλά και καλό φαγητό και ποτό. Είσοδος, γλέντι και χορός ελεύθερα μέχρι το πρωί... Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών έχει διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης παράπλευρα της εισόδου


Δεν υπάρχουν σχόλια: