Μόνο στα λόγια ακόμη οι Ε.Ο.Ζ.!

Αποκαλυπτική απάντηση του Υπ. Ανάπτυξης στον Αντ. Μπέζα
Αν και η Ελλάδα διανύει τον τρίτο χρόνο οικονομικής κρίσης, η οποία καθημερινά όλο και περισσότερο βαθαίνει, ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά «εργαλεία» που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά και την πολύπαθη Ήπειρο, είναι οι πολυσυζητημένες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), οι οποίες δυστυχώς βρίσκονται ακόμη στα λόγια!
Αυτό επιβεβαιώνεται επίσημα και από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος σε απάντησή του προς τον Θεσπρωτό βουλευτή Αντ. Μπέζα (που είναι και Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Οικονομικών και Ανάπτυξης της Βουλής), τον πληροφορεί ότι «επίσημο αίτημα δεν έχει ακόμη υποβληθεί, αλλά θα ξεκινήσει η σχετική προεργασία…».


Οικονομική «ανάσα»…
Η καθυστέρηση στην προώθηση των ΕΟΖ από τις Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εγκληματική, την ώρα μάλιστα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την αρχή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λειτουργία ΕΟΖ, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να δώσουν οικονομική ανάσα στις προβληματικές, παραμεθόριες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ηπείρου.
Μπορεί στις χώρες της Ε.Ε. να μην λειτουργούν οικονομικές ζώνες, αλλά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν ήταν αυτός που πρώτος «άνοιξε» το θέμα, αφού η λειτουργία τους θα μπορούσε να στηριχθεί στο άρθρο 54 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες ζώνες δημιουργούνται σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αναπτυξιακή υποβάθμιση από την κρίση, οπότε κατ’ εξαίρεση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα και σε μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα μόνο στην Πολωνία λειτουργούν ΕΟΖ, οι οποίες όμως προϋπήρχαν της εντάξεώς της στην Ε.Ε.

Στην πρώτη γραμμή οι ΟΤΑ
Μπορεί οι κυβερνώντες να επέδειξαν μια ανεξήγητη αδιαφορία στην προώθηση των ΕΟΖ στην Ελλάδα, ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αρκετές περιοχές (Θράκη, Ήπειρο, τελευταία και Πελοπόννησο) κυνήγησε το θέμα, με συχνές επαφές τόσο σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, όσο και στην Αθήνα. Στην περιοχή μας την πρωτοβουλία είχε ο Δήμος Πωγωνίου, με την στενή συνεργασία στη συνέχεια της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά και την στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου. Μάλιστα οι παραπάνω φορείς προχώρησαν στην ανάθεση μελέτης (τα αποτελέσματα αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες), για να έχουν μια πλήρη εικόνα, εάν, πού και πώς δηλαδή μπορούν να λειτουργήσουν ΕΟΖ στην Ήπειρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης μαζί με τον εκ των Αντιδημάρχων του Στέλιο Κουκουλάρη που έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα, κάνουν ταξίδια κι έχουν συνεχείς επαφές, ενώ πρόσφατα μαζί με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Οδ. Πότση συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Π. Σελέκο για τους όρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την δημιουργία ΕΟΖ στην Ήπειρο.

Ο Αντ. Μπέζας
Στην πρωτοβουλία των τοπικών φορέων της Ηπείρου από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα και ο πρώην Υφυπ. Οικονομικών και βουλευτής Θεσπρωτίας Αντ. Μπέζας, που με ερωτήσεις και συνεχείς οχλήσεις προς την κεντρική εξουσία κράτησε το θέμα στην επικαιρότητα, αφού και ο ίδιος βαθιά πιστεύει ότι με τις ΕΟΖ θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία έχει ξεφύγει από κάθε όριο, ενώ θα αυξηθούν και τα έσοδα του Δημοσίου. Μάλιστα σε όσους αντιτίθενται στην δημιουργία ΕΟΖ, από την αρχή ο κ. Μπεζας ξεκαθάρισε ότι δεν θα θιχτούν σε καμία περίπτωση τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση που πρόσφατα κατέθεσε ο Θεσπρωτός βουλευτής και στην οποία απάντησε ο Υπ. Ανάπτυξης, ο κ. Μπεζας υπενθύμισε ότι και ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ τον Ιούνιο ανέπτυξε την θέση της ελληνικής πλευράς για την δημιουργία ΕΟΖ στην χώρα μας, ενώ υπέρ έχουν ταχθεί το ΕΒΕΑ, πολλοί τοπικοί φορείς και Επιμελητήρια, που έχουν αναθέσει μελέτες για την βιωσιμότητα μιας τέτοιας εξέλιξης στην περιοχή τους.

Η απάντηση Χατζηδάκη
Η απάντηση του Υπ. Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη προς τον Αντ. Μπέζα, σχετικά με τις ΕΟΖ, έχει ως εξής:
«Η πολιτική κατεύθυνση του ΥΠΑΝΥΠ είναι ν’ αποτελέσει η Ελλάδα χώρα φιλική στις επενδύσεις που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των επενδυτικών κινήτρων εξετάζεται και η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, αυτό όμως προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση της Ε.Ε., καθώς θα μπορούσε να υποστηριχτεί από την Ε.Ε. ή επί μέρους κράτη – μέλη ότι τέτοιες ρυθμίσεις μπορεί να αντιβαίνουν στους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Η απάντηση της ελληνικής πλευράς σε μια τέτοια επιχειρηματολογία θα ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα. Επίσημο αίτημα δεν έχει ακόμη υποβληθεί, αλλά θα ξεκινήσει η σχετική προεργασία. Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, εάν υπάρξει σχετική έγκριση θα μπορούσαν να είναι είτε γεωγραφικές, είτε θεματικές. Θα ήταν όμως πρόωρο να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».
***
• Επειδή πολύ λόγος έχει γίνει τελευταία για το κατά πόσο η λειτουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακό «εργαλείο», καλό θα είναι να έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα η Κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες, ώστε να έρθει και η τελική έγκριση από την Ε.Ε. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/13694

Δεν υπάρχουν σχόλια: