Μελέτη για την ανάδειξη των πηγαδιών του Σουλίου

Τα πηγάδια και το δροσερό νερό ήταν αυτά που κράτησαν ζωντανούς πριν από χρόνια τους Σουλιώτες στη διάρκεια της πολιορκίας με τον Αλή Πασά. Τώρα, ήρθε η ώρα η δημοτική αρχή του Σουλίου να ανταποδώσει το καλό και να κρατήσει «ζωντανά» τα παραδοσιακά πηγάδια, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν.
Σε μία προσπάθεια να αναδειχτούν τα πηγάδια, που είχαν στις αυλές τους οι Σουλιώτες, ο δήμος προχωρά σε μία μελέτη για την καταγραφή, την αναστήλωση και στη συνέχεια την τουριστική αξιοποίησή τους.


«Στο Σούλι και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά πηγάδια. Κάθε οικογένεια είχε και το δικό της. Ο καιρός όμως περνάει και τα πηγάδια αυτά κινδυνεύουν να χαθούν, να φύγουν μέσα στο έδαφος. Στις σκέψεις μας είναι να τα αναστηλώσουμε τα περισσότερα σε συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση. Για το λόγο αυτό, η δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει μία μελέτη για να μπορέσει να εντάξει τα πηγάδια είτε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είτε να τα αναστηλώσει με ιδίους πόρους.
Στο παρελθόν είχε γίνει μία προμελέτη για τα πηγάδια που υπάρχουν στην περιοχή -σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας- όσον αφορά τις εργασίες αλλά και τα παραδοσιακά υλικά που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. «Σκοπός είναι η ανάδειξη και προβολή του τόπου μας. Θέλουμε να συνδυάσουμε το κάστρο της Κιάφας, τα πηγάδια των Σουλιωτών και τα σπίτια των οπλαρχηγών Μπότσαρη και Τζαβέλλα, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να μάθει την ιστορία του Σουλίου» προσθέτει η δήμαρχος.
Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 400 πηγάδια και τα περισσότερα βρίσκονται γύρω από το κάστρο της Κιάφας, το οποίο χτίστηκε από τον Αλή Πασά. Στις σκέψεις της δημοτικής αρχής είναι να συντηρηθούν και να πλακοστρωθούν επίσης τα παλιά Σουλιώτικα μονοπάτια, γύρω από τα αξιοθέατα, σε μία προσπάθεια ανάδειξης όλης της περιοχής.
http://www.paramythia-online.gr/paramythia/recentnews.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: