Ηλίας Θεοδωρίδης: Με αισιοδοξία για το αύριο της Ηπείρου



Η προοπτική ανάδειξης της Περιφέρειας Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το βασικό στόχο του νέου Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη, ο οποίος εγκαταστάθηκε από χθες στα Γιάννινα και ήδη ξεκίνησε τις συναντήσεις προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που θα τον απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Θεοδωρίδης συναντήθηκε προχθές το πρωί με τον Γενικό Διευθυντή και Διευθυντές τομέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνεργασία και με την απελθούσα Γενική Γραμματέα Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.
Μιλώντας στην «Ε» τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή και χαρά του που ήρθε να υπηρετήσει μια Περιφέρεια που δίνει εθνικό, ιστορικό και πολιτιστικό χρώμα στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε περιληπτικά στους τομείς που θα επικεντρώσει τη δράση του, σημειώνοντας ότι τα αυτιά της κεντρικής διοίκησης είναι πιο ανοιχτά από ποτέ λόγω και της κουλτούρας πολιτικής συνεργασίας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα.
«Από εμάς η κυβέρνηση περιμένει εισηγητικές εκθέσεις για όλους τους μεγάλους αναπτυξιακούς άξονες. Ήδη συζητήσαμε με τον υπουργό το πως μπορούμε να κατακτήσουμε κάποια ανώτερα επίπεδα σε ότι αφορά για παράδειγμα τη διοίκηση, τις σχέσεις με την αιρετή περιφερειακή διοίκηση και τη διεύρυνση ή την ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων.
Ένας δεύτερος μεγάλος τομέας, πνεύμονας για τη χώρα και αναπτυξιακός, είναι αυτός τον δασών και του ειδικού ρόλου που έχει η Ήπειρος στην επικράτεια με τα δάση που διαθέτει.
Άλλος τομέας είναι αυτός τον υποδομών. Εκεί οι αρμοδιότητές μας είναι περιορισμένες, αλλά προοπτικά μπορούμε να αναδείξουμε προτεραιότητες, όπως για παράδειγμα η σύνδεση με την Ιόνια Οδό, η σύνδεση με τη Θεσσαλία και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με αυτό του Βόλου, που είναι μεγάλοι οραματικοί στόχοι.
Ένας άλλος τομέας είναι αυτός της ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της περιοχής, με επίκεντρο τη γεωργία και κυρίως την κτηνοτροφία, καθώς και το πρόβλημα της ΔΩΔΩΝΗ.
Επίσης, πρέπει να δούμε τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς ο ερχομός μου εδώ συμπίπτει και με τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης, γεγονός που μας επιβάλλει να οργανώσουμε εκδηλώσεις, χωρίς παραπάνω χρήματα, αλλά με ουσιαστικό εναλλακτικό περιεχόμενο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρίδης προσθέτοντας ότι θα έχει συνεργασία με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους με στόχο από κοινού να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμοι για την περιοχή.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η τοποθέτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ενός στελέχους από το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στην συνεργασία με την κεντρική εξουσία, ο κ. Θεοδωρίδης είπε πως η επιλογή των Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης έγινε από τους αρχηγούς των κομμάτων και αυτό σημαίνει αυξημένο κύρος, αλλά συνεπάγεται και μεγαλύτερες ευθύνες.
«Υπάρχει ισοτιμία παρά τους διαφορετικούς συσχετισμούς των κομμάτων. Υπάρχει πλήρης δυνατότητα ανάπτυξης αρμοδιοτήτων χωρίς να υφίσταται κανένα τέτοιο εμπόδιο. Αρκεί να έχουμε ιδέες προς πραγματοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να ωθήσουμε την περιοχή ένα βήμα εμπρός», κατέληξε.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: