Ντίσελντορφ: Αυλαία για την Έκθεση ο Γκρέκο και το μοντέρνο κύμα ζωγραφικής “El Greco und die Moderne”

Πόσο επηρέασε ο Γκρέκο ( Δομίνικος Θεοτοκόπουλος) το μοντερνισμό και το αποκαλούμενο μοντέρνο κύμα ζωγραφικής που διαμορφώθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα;
Αυτό ήταν το θέμα, η ερώτηση και απάντηση της Έκθεσης “El Greco und die Moderne” που διοργανώθηκε στο Μουσείου Κουνσταπαλαστ της πόλης του Ντίσελντορφ από τις 28/4/2012 μέχρι τις 12/8/2012.
Ένα γιγάντιο εγχείρημα που έφερε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας το εν λόγω Μουσείο, με τη συνδρομή του Δήμου αλλά και του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και κυρίως υπό την αιγίδα του Ισπανού Βασιλιά Χουάν Κάρλος και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ.


Η έκθεση που τράβηξε από την πρώτη μέρα το ενδιαφέρον 150 μέσων ενημέρωσης από όλο τον κόσμο και ξεπέρασε τους 100.000 επισκέπτες τις πρώτες δέκα εβδομάδες θεωρείτε το ευρωπαϊκό Blockbuster για το έτος 2012.
Για τους φίλους της τέχνης και επισκέπτες δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν τις επιρροές από άφησε ο Γκρέκο στα μοντέρνα κύματα ζωγραφικής και τους εκπροσώπους της, όπως τους Γκόγια, Πικάσο, Σεζάν, Σίλε, Μάκε, Μπλοχ, Κοκόσκα, Οπενχαϊμερ, Μπέκμαν και άλλους, έργα των οποίων παρατέθηκαν μαζί με 40 έργα του Γκρέκο.
Ο Γκρέκο αυθεντικός στο χρόνο μιλώντας τη γλώσσα της αγάπης και της ψυχής άγγιξε τους εκπροσώπους του μοντερνισμού του προηγούμενο αιώνα όσο κανένας άλλος, αποτέλεσε δάσκαλος και φανός στην καλλιτεχνική πορεία τους.
Άλλωστε η ψυχή δε γνωρίζει χρόνο και εποχή και ο μεγάλος Έλληνας ήξερε να την αποτυπώνει με φόντο τους ουρανούς του Τολέδο μέσα από τους αγίους και τα πρόσωπα που χάραξε με τα δικά του χρώματα στον καμβά της έκφρασης και της δημιουργίας.
Το ρεπορτάζ από τη Γερμανία είναι του αγαπητού μας Βαγγέλη Γρ. Αθανασίου, ο οποίος αν και στα «ξένα» έχει την γνώμη του στο τόπο μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: