Απάντηση των αρμοδίων Υπουργείων σε Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα

Απάντηση στην Ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, σχετικά με τις ζημιές στα δίκτυα υποδομών, σε επιχειρήσεις, αγροκτήματα και κατοικίες στο νομό Θεσπρωτίας, από τις μεγάλες πλημμύρες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου (αρ.πρωτ.:562/2015), έδωσαν τα τρία αρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), Ευάγγελου Αποστόλου, στους νομούς Θεσπρωτίας, Άρτας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, υποβλήθηκαν 4.300 δηλώσεις για ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, εσπεριδοκαλλιέργειες, σανοδοτικές καλλιέργειες κλπ.

Για όλα τα παραπάνω, ο αρμόδιος υπουργός τονίζει στην απάντησή του ότι έχει ξεκινήσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων. Η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει στους δικαιούχους παραγωγούς, με την ολοκλήρωση των πορισμάτων.
Σ’ ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο που αφορούν 7.200 μελισοσμήνη και 1800 πρόβατα, το έργο των εκτιμητών έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων των αποθηκευμένων προϊόντων και του παγίου κεφαλαίου, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά τη δαπάνη του.
Στην ίδια απάντηση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι το ΥΠΑΠΕΝ προγραμματίζει την εκτέλεση σειράς εγγειοβελτιωτικών έργων και την εκπόνηση μελετών ενώ για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας εκτός περιμέτρου εγγειοβελτιωτικών έργων, επιλαμβάνεται το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Όταν παρουσιάζονται προβλήματα σε εγγειοβελτιωτικά έργα αυτά επιλύονται μέσω του προγράμματος « Έργα αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εγγειοβελτιωτικών έργων».

Στην απάντησή του, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νικόλαος Βούτσης, αφού αναφέρει ότι «το υπουργείο ενόψει και τους πλήθους των προβλημάτων που έχουν ανακύψει σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των καιρικών φαινομένων, συγκεντρώνει τα αιτήματα των πληγεισών περιοχών, προκειμένου να προχωρήσει στην αναλογική και με αντικειμενική κριτήρια επιλογή τους», επισυνάπτει έγγραφα της Περιφέρειας Ηπείρου όπου καταγράφονται οι ζημιές.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης διαβίβασε στον βουλευτή Θεσπρωτίας σειρά εγγράφων όπου γνωστοποιεί ποιοι είναι αρμόδιοι ανά κατηγορία για τις ζημιές που έγιναν από τις μεγάλες νεροποντές.

07/04/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια: