Calliope: Η αισθητικοποίηση της ελληνικής ομορφιάς

Η φωτογράφος Calliope είναι Ελληνίδα. Το ότι υπογράφει στα αγγλικά το όνομά της είναι αιτία της ανάγκης της να την εντοπίζουν οι ιντερνετικές μηχανές αναζήτησης. Βέβαια είναι και η επιθυμία της να αναγνωρίζεται από ένα διεθνές κοινό.Αφού από τα χρυσά χρόνια των 80ς η Καλλιόπη είχε εγκατασταθεί στην Αμερική κάνοντας πορτραίτα και φωτογραφίσεις μόδας για τα ελληνικά και κάποια ξένα περιοδικά.
Η αλήθεια είναι ότι είχε όρεξη για μακρινά ταξίδια (λάτρεψε την Ινδία και το Μπαλί γι αυτό και άνοιξε και στην Ηροδότου σχετικό μαγαζί με υφάσματα, εσάρπες, κοσμήματα και έθνικ ενθύμια). Επίσης διέθετε το «μάτι» για να εντοπίζει τα πρόσωπα και τα τοπία που στη συνέχεια θα τα αποτύπωνε μέσα από τον φακό της. Πάνω σε ασπρομαυρες αλλά και έγχρωμες φωτογραφίες με φίλτρα που μαλάκωναν το φως και έδιναν στην εικόνα πατίνα του χρόνου.

Όλα αυτά έγιναν το άθροισμα των λεπτομερειών ώστε η Calliope να έχει ένα αναγνωρίσιμο ύφος στη δουλειά της. Μέρος της οποίας βγηκε και σε φωτογραφικά άλμπουμ.
Η πιο πρόσφατη δουλειά της είναι ένα στοίχημα με την εξιδανίκευση του τόπου και των ανθρώπων. Είναι η δική της προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη έμψυχη ομορφιά. Η ιδέα της ήταν να φωτογραφίσει παιδιά , νέους και νέες σε ονειρικές ατμοσφαιρικές τοποθεσίες που θα δικαιολογούν τον τίτλο του βιβλίου της «Children of the Light» («Τα παιδιά του φωτός»). Κι επειδή η Calliope φωτορεπόρτερ δεν υπήρξε, αλλά υπήρξε οπαδός της ιλουστρασιόν αισθητικής, τα πορτραίτα της έχουν την κρυμμένη επιτήδευση της επαγγελματικής αισθητικοποίησης. Ίσως και κάποια ψήγματα θαυμασμού για τη δουλειά της Nelly's και της απολλώνειας αρμονίας.
Οι λεπτομέρειες στο βίντεο



Δεν υπάρχουν σχόλια: