4.500 προσλήψεις στην Υγεία ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας .

Τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας - με αυτά της Ηπείρου να έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όριά τους, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό - επιχείρησε να… ακουμπήσει χθες ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 4.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών, εκ των οποίων οι 700 θα πάνε στα νησιά Αιγαίου, Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Θεσπρωτία, και οι άλλοι θα μοιραστούν στην υπόλοιπη χώρα, με προτεραιότητα φυσικά εκεί που υπάρχουν τα μεγαλύτερα κενά.

Ας σημειωθεί ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο των 15.000 που έχει συμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά με τους δανειστές για το 2015 και γι’ αυτό υπάρχει και σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό.
Οι βασικοί άξονες
Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος, στους οποίους περιλαμβάνονται η ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα, πρόληψη και εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ακόμη την πλήρη και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, καθώς και τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας με ενίσχυση του προσωπικού τους, ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης με την οποία καταργήθηκε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας.
Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Η Αντιπολίτευση
• Για προσλήψεις οι οποίες είχαν εξαγγελθεί και ξεκινήσει από την Κυβέρνηση Σαμαρά, έκανε λόγο χθες η Νέα Δημοκρατία. Ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος, Χρήστος Κέλλας, σε δήλωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «για τους ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας, υπενθυμίζουμε ότι απολαμβάνουν ήδη δωρεάν πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας» και προσθέτει ότι «το μόνο χειροπιαστό μέτρο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα είναι η μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά 50%».
• Το Ποτάμι, με ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας και υπεύθυνου του τομέα υγείας του κόμματος, Κωνσταντίνου Μπαργιώτα, αναφέρει ότι αντί ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, στη βάση επεξεργασμένων στρατηγικών για την αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΠΕΔΥ, έκανε μια προεκλογικού τύπου ομιλία.
• Από την πλευρά του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του ενταφιάζει ακόμα και στα λόγια "τη δωρεάν" - δημόσια υγεία». Επίσης, αναφέρει ότι «οι 4.500 προσλήψεις ήδη ήταν προγραμματισμένες και διακηρυγμένες και από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι σταγόνα στον ωκεανό, ακόμα και για την κάλυψη των "μνημονιακών" κενών θέσεων και βέβαια απέχουν από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας για το λαό».
• Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής ΚΤΕ Υγεία, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως προς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο κύριος Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2015 είχε γίνει έγκαιρα και είχε αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) το περασμένο Οκτώβριο…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: