Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου

Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μεταφορά νερού στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων».

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη σημείωσε πως το συγκεκριμένο έργο "αφορά ένα από τα προγραμματιζόμενα έργα του Εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, για το οποίο δεν εφαρμόζεται το άρθρο 4.7 της Ο.Π.Υ. (Οδηγία Πλαίσιο Υδάτων)". Επί της γνωμοδότησης, εκ μέρους της Επιτροπής τέθηκαν οι εξής όροι:

1. διόρθωση της Μ.Π.Ε. για να καταστεί σαφές και ευκρινές ότι προβλέπεται η ύδρευση της Κόνιτσας και άλλων οικισμών, από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός
2. η μέση θερινή απόληψη να μην υπερβαίνει τα 160 l/sec, όπως προκύπτει από το Σχέδιο Διαχείρισης, Παράρτημα 4 - Παραδοτέο 11.

Σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις των περιφερειακών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων απάντησε αναλυτικά εκπρόσωπος της μελετήτριας εταιρείας.

Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, επί της Μ.Π.Ε. του έργου «Μελέτη Αποχέτευσης –Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και καθορισμού Αποδέκτου των Τ.Κ. Καναλακίου, Χόχλας, Αμμουδιάς , του Δ. Πάργας». "Αποτελεί έργο προτεραιότητας για την Περιφερειακή Αρχή καθότι αφορά αποχέτευση τουριστικού προορισμού" τόνισε η κ. Καλογιάννη στην τοποθέτησή της. Στο πλαίσιο της γνωμοδότησης, εκ μέρους της Επιτροπής τέθηκαν οι όροι:

1. το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας με απόφασή του να συναινέσει για την χωροθέτηση του βιολογικού στην περιοχή Βαμβακιά και για αποδέκτη την παρακείμενη αποστραγγιστική τάφρο, η οποία συναντά τον ποταμό Αχέροντα, όπως αυτά προκύπτουν από την πολυκριτηριακή ανάλυση της Μ.Π.Ε., ως η πλεονεκτικότερη λύση.
2. η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Πρέβεζας να προχωρήσει άμεσα στον καθορισμό του αποδέκτη (αποστραγγιστική τάφρος).

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά (κατά πλειοψηφία) επί των Μ.Π.Ε. για τα έργα «Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιωαννίνων στη θέση «Μπούφος- ασφακούλα» Τ.Κ. Μπάφρας του Δήμου Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων», και «Σταθμός μεταμόρφωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Άρτας στη θέση Λεροπούλα Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού Π.Ε. Πρέβεζας».

Ακόμη, γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. των υπόλοιπων έργων της ημερήσιας διάταξης.

Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων

Τέλος, η Επιτροπή έλαβε αποφάσεις για τη σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων για την υλοποίηση των έργων:

- «Ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού στο Δ.Δ. Σαμψούντας» (σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας/ Π.Ε. Πρέβεζας - Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού)
- «Μελέτη: Καθαρισμοί – άμεσες στερεωτικές εργασίες καθώς και αρχαιολογικές έρευνες στο Φρούριο του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα» (σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας/ Π.Ε. Πρέβεζας - Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού)
- « Εργασίες καθαρισμού, απομάκρυνσης βλάστησης – μικροστερεώσεις σε επισφαλείς περιοχές και ανάδειξης στο κάστρο Πάργας» (σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας/ Π.Ε. Πρέβεζας - Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού)
- «Έργα ανάδειξης Ιερών Ναών Π.Ε. Άρτας» (σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Άρτας - Ιεράς Μητρόπολης Άρτας - Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης)
- «Αποκατάσταση Ι.Ναού Αγίου Γεωργίου Κομποτίου» (σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου/ Π.Ε. Άρτας - Ιεράς Μητρόπολης Άρτας
- «Αποκατάσταση περιοχής άρδευσης ΤΟΕΒ Κρύας - Λαψίστας» (σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου - ΤΟΕΒ Κρύας - Λαψίστας)
- «Προμήθεια σωλήνων άρδευσης Φ200/ΣΝ4» (σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου - Δήμου Πωγωνίου - Δήμου Ζίτσας)
- «Συντήρηση και λειτουργία Μετεωρολογικών & Ατμοσφαιρικών Σταθμών στην Περιφέρεια Ηπείρου» (σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου - Δήμου Ιωαννιτών - Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)




Δεν υπάρχουν σχόλια: