Γιαννιώτες ακολούθησαν τα ίχνη μεγάλων Ηπειρωτών της Ρωσίας!

Oι Ηπειρώτες υπήρξαν κύριοι εκπρόσωποι του Ελληνισμού που κατά το παρελθόν γνώρισε μεγάλη άνθηση στην αχανή χώρα της Ρωσίας, αφήνοντας το στίγμα του στην οικονομική, πνευματική και πολιτιστική της ζωή.
Με επίκεντρο τις δύο Ρωσικές μεγαλουπόλεις, τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, οι συμπατριώτες μας κάτοικοί τους βρέθηκαν στην πρωτοπορία του εμπορίου, των γραμμάτων, της τέχνης, όπως εξάλλου αποδεικνύουν και οι φορείς που εκείνοι ίδρυσαν, δηλαδή η Φιλόμουσος και η Φιλική Εταιρεία.

Τα «χνάρια» αυτών των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους που μεγαλούργησαν στην Ρωσία, ακολούθησαν πρόσφατα πενήντα Γιαννιώτες εκδρομείς, οι οποίοι επισκέφτηκαν την χώρα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που συνδιοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής με την Περιφέρεια Ηπείρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ίδρυση το 1814 της Φιλομούσου και της Φιλικής Εταιρείας.
Οι Γιαννιώτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε όλα τα τουριστικά αξιοθέατα της Μόσχας και της Πετρούπολης, ωστόσο, πέρα από τον τουριστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα της περιήγησης, γνώρισαν μέσα από την οκταήμερη αυτή εξόρμηση σε όλο του το μεγαλείο, τον Ελληνισμό της Ρωσίας και είδαν τα… ίχνη της εκεί Ηπειρωτικής παρουσίας.

Επίσκεψη στη Μόσχα
Στη Μόσχα λοιπόν οι πενήντα εκδρομείς επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο περίφημο Ελληνικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα από το Κρεμλίνο, την πρώτη αυτή φωτεινή εστία του Ελληνισμού της Μόσχας, κέντρο κοινωνικής και πολιτικής ζωής, με κοινές αντιλήψεις Ελλήνων και Ρώσων, και με συνδετικό κρίκο την Ορθοδοξία. Σ’ αυτό το Μοναστήρι αποσύρθηκαν προς το τέλος της ζωής τους ο Ζώης και ο Θεοδόσιος Ζωσιμάς, ο Ζώης Καπλάνης, και εκεί άφησαν την τελευταία τους πνοή.
Ακολούθως βρέθηκαν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, γνωστό ως Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, στο οποίο φοίτησαν Έλληνες φοιτητές, δίδαξαν και διδάσκουν Έλληνες καθηγητές, και πρόσφεραν σημαντικές δωρεές, σε χρήμα και σε βιβλία ο Ζώης και ο Νικόλαος Ζωσιμάς. Στο υπόγειο του Πανεπιστημίου αυτού υπάρχουν όλα τα στοιχεία με τις καταθέσεις των Ηπειρωτών Ευεργετών στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο της Μόσχας, από όπου γινόταν η μεταφορά των χρημάτων στην Ελλάδα για την εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών που όρισαν με τις διαθήκες τους.

Οι τάφοι των Ευεργετών
Τέλος, επισκέφθηκαν το γνωστό Μοναστήρι Ντονσκόϊ της Μόσχας, όπου μπροστά στους τάφους των μεγάλων Ηπειρωτών Ευεργετών, του Ζώη και του Θεοδόσιου Ζωσιμά, του Γεώργιου και του Κων/νου Ζαλοκώστα, του Μάνθου Ριζάρη, του Ζώη Καπλάνη και της οικογένειας Μπούμπα, τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση για να τιμήσουν τη μνήμη τους, και αναλογίστηκαν τις μεγάλες προσφορές τους προς το Έθνος, το οποίο όμως τους αντιμετώπισε με τραγική αδιαφορία!

Στην Πετρούπολη
Στην Πετρούπολη οι Γιαννιώτες εκδρομείς ξεκίνησαν την περιήγησή τους από τη Συνοικία των Ελλήνων, όπου κάποτε άκμαζε η μεγάλη Ελληνική Κοινότητα της πόλης. Σε κεντρικό σημείο της δεσπόζει σήμερα ο μεγαλοπρεπής ανδριάντας του Ι. Καποδίστρια, τον οποίο έστησε το 2003, η Ρωσική κυβέρνηση, με αφορμή τη συμπλήρωση 300 χρόνων από την ίδρυση της Πετρούπολης ως πρωτεύουσας της Ρωσίας. Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου και του Συνδέσμου των «Ζωσιμάδων».

Στεφάνια στον Ι. Δομπόλη
Κατά την επίσκεψή τους στο εντυπωσιακό συγκρότημα της Μονής Νέφσκη είδαν μνημεία διάσημων προσωπικοτήτων της Ρωσίας και φυσικά το μνημείο του συμπατριώτη μας Ι. Δομπόλη, που στήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου, όπου τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσαν στεφάνια, όπως και στον ανδριάντα του Καποδίστρια. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο τάφος του Ηπειρώτη Πάνου Μαρούτση, ανώτερου διπλωματικού συμβούλου της Αικατερίνης της Μεγάλης. Στο Μουσείο της Μονής Νέφσκη, όπου ξεναγήθηκαν, θαύμασαν αριστουργήματα της τέχνης, ανάμεσα στα οποία και την επιτύμβια πλάκα του μεγάλου Δασκάλου του Γένους και πρώτου διευθυντή της Μαρουτσαίας Σχολής, Ευγένιου Βούλγαρη.

Παρουσίαση βιβλίου
Η «Ελληνική» αυτή ημέρα της Πετρούπολης, έκλεισε με τη σύντομη παρουσίαση του βιβλίου «Ιωάννης Δομπόλης Ηπειρώτης – Εθνικός Ευεργέτης Γενικός Ταμίας της Ελλάδος (Υπουργός Οικονομικών) στην κυβέρνηση Ι. Καποδίστρια Ιδρυτής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» που πρόσφατα εξέδωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής για να τιμήσει το μεγάλο αυτό Ηπειρώτη Ευεργέτη. Σε όλες τις εκδηλώσεις πήραν μέρος εκπρόσωπος της Τοπικής κυβέρνησης της Πετρούπολης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πετρούπολη κ. Θεόδωρος Μπιζάκης, και αρκετοί ομογενείς της Πετρούπολης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσα από τους Ελληνικούς Συλλόγους που πρόσφατα έχουν ιδρύσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: