Πρωτιά Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ

Και την έναρξη της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020
Από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή κατατέθηκε το πρώτο πανελλαδικά σχέδιο για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Είχε προηγηθεί το - χωρίς παρατηρήσεις - κλείσιμο και η εξυγίανση του ΠΕΠ 2007-2013 της Περιφέρειας Ηπείρου, σε σχετική σύσκεψη στην Αθήνα παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.


Σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και για την διαμόρφωση του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τη νέα Περιόδου 2014-2020.

"Η μόνη Περιφέρεια που ολοκλήρωσε τη διαδικασία σε ελάχιστα λεπτά, αν όχι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία μάλιστα πήρε τα εύσημα από την πλευρά του Υπουργείου. Όπως ειπώθηκε και από πλευράς συναδέλφων, είχε παραληφθεί ένα Πρόγραμμα με αρκετά προβλήματα, αν και για την Ήπειρο δεν ήταν τόσα, το οποίο τελικά έκλεισε με επιτυχία, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που δούλεψαν για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και για την κατάθεση της πρότασης στο νέο Πρόγραμμα 2014-2020: την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη, που μέσα από την ομάδα που συστάθηκε δούλεψαν το πρόγραμμα, τον προϊστάμενο της Ε.Δ.Α. κ. Γρ. Σιαμόπουλο, και την πρώην προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Ελ. Ρόκκου, όλο το προσωπικό της υπηρεσίας και όλους όσοι εργάστηκαν".

Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως για την διαμόρφωση του Σχεδίου της Περιφέρειας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με όλους τους φορείς της Ηπείρου.

"Το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει πολλά έργα για υποδομές, γιατί εννοείται πως αυτές έπρεπε να είχαν γίνει μέσα από τα προηγούμενα προγράμματα. Εμείς έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό για το τι πρέπει να γίνει σε όλη την Ήπειρο. Το θέμα είναι ότι θα προκηρύσσονται τα μέτρα του κάθε προγράμματος και εκεί για όσες μελέτες είναι έτοιμες, θα προχωρά η διαδικασία ένταξής τους. Και προ καιρού, μιλούσαμε για έργα με συνέργειες, καινοτομία και αποτελεσματικότητα. Αυτό αφορά και τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα ενημερωνόμαστε πως για τη δράση κατά της ανεργίας προωθείται η πρόταση της Περιφέρειας για μαθητεία και απόκτηση δεξιοτήτων για ανέργους διάρκειας 36 μηνών".

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για τρέχοντα ζητήματα των Περιφερειών

Τρέχοντα ζητήματα των Περιφερειών (κινητικότητα προσωπικού, κατάρτιση προϋπολογισμού 2015, περικοπές) απασχόλησαν τη συνάντηση της ΕΝ.Π.Ε. με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Α. Ντινόπουλο και τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ιωαννίδη.

"Συζητήσαμε για την κινητικότητα του προσωπικού στην αυτοδιοίκηση. Εμείς έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 30- 40% του προσωπικού μας, λόγω συνταξιοδότησης. Με βάση Κ.Υ.Α. των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών η πληρωμή του προσωπικού των Περιφερειών γίνεται απευθείας από τις κεντρικές υπηρεσίες. Ζητήσαμε αυτή η απόφαση να ισχύσει και για την επόμενη πενταετία, συμπεριλαμβάνοντας και το προσωπικό που θα μεταταχθεί στις Περιφέρειες. Από την πλευρά του Υπουργού τονίστηκε πως από τη διαδικασία μετάταξης 2000 υπαλλήλων από Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ θα καταβληθεί προσπάθεια αυτοί να δοθούν σε Περιφέρειες και σε άλλους φορείς που παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού".

Σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Περιφερειών για το 2015 ο κ. Καχριμάνης τόνισε:

"Αναφέραμε πως υπάρχουν και ανελαστικές δαπάνες, για τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί και άλλη περικοπή 7%, όπως η μεταφορά μαθητών και το επίδομα νεφροπαθών. Ζητήσαμε οδηγίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα και τονίσαμε το έργο της ανεξάρτητης υπηρεσίας του Περιφερειακού Ταμείου".

Τέλος, σε συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΝ.Π.Ε. ενημερώθηκε για την επικείμενη έναρξη των νέων Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: