Θερινές εικόνες «αναρχίας» στα παράλια Πρέβεζας - Θεσπρωτίας

Δεν έχουν τέλος τα παράπονα που ακούγονται τελευταία από παραθεριστές, κατοίκους και επαγγελματίες για την… αναρχία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα παράλια της Ηπείρου, στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, την ώρα που γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να ανακάμψει ο Ηπειρωτικός τουρισμός.
Από ελλείψεις σε ναυαγοσώστες, μέχρι παράνομες κατασκηνώσεις τροχόσπιτων πάνω σε ακτές και αυτοσχέδιες χωματερές που… ξεφυτρώνουν δίπλα από πολυσύχναστες παραλίες, είναι μόνο μερικά από τα απαράδεκτα που συμβαίνουν αυτή την εποχή.

Άκοπα χόρτα και χωματερές…
Οι κάτοικοι και οι τουρίστες των παραθαλάσσιων περιοχών δεν έρχονται αντιμέτωποι μόνο με τα άκοπα ξερά αγριόχορτα, που και εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς είναι, αλλά και «τυφλώνουν» τους οδηγούς και ειδικά τους επισκέπτες που δεν γνωρίζουν την περιοχή.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει είναι η καθαριότητα, αφού για παράδειγμα στην Καστροσυκιά, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την πλέον πολυσύχναστη παραλία της Πρέβεζας, στο παλιό νταμάρι, πάνω από την Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας, έχει δημιουργηθεί μια παράνομη χωματερή, η οποία όπως καταγγέλλουν κάτοικοι έχει μετατρέψει την περιοχή σ’ έναν απέραντο σκουπιδότοπο.
Κάθε ένας ξεφορτώνει από μπάζα, μέχρι κλαδιά, πλαστικά και κάθε είδους απορρίμματα, αδιαφορώντας για το ότι μολύνει το περιβάλλον και υποβαθμίζει μια αμιγώς τουριστική περιοχή. Αν και το θέμα έχει απασχολήσει και παλαιότερα τους κατοίκους, καμία αρμόδια αρχή δεν έχει επιληφθεί μέχρι στιγμής, προκειμένου να δώσει ένα τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Τροχόσπιτα στις ακτές…
Ανεξέλεγκτα όμως δρουν και πολλοί παραθεριστές, που με τα τροχόσπιτά τους, καταλαμβάνουν παραλίες, αδιαφορώντας για το ότι δεν επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Κι αυτό αν και υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στα παράλια της Ηπείρου, που μπορούν να κατασκηνώσουν και όχι αυθαίρετα σε παραλίες, δημιουργώντας προβλήματα στους άλλους λουόμενους. Μια τέτοια κατάσταση παρατηρείται συχνά στην απέραντη παραλία του Δρεπάνου και όπως τονίζουν κάτοικοι της περιοχής τον λόγο έχουν οι αρμόδιες Αρχές για να επιβάλλουν την τάξη και όχι να έρχονται σε αντιπαράθεση οι πολίτες με τους παρανομούντες.

Έλλειψη ναυαγοσωστών
Παράπονα όμως εκφράζονται και για την μη ύπαρξη ικανού αριθμού ναυαγοσωστών στις παραλίες της Ηπείρου.
Με αφορμή περίπτωση ενός μικρού αγοριού που κινδύνεψε στο Κανάλι, λόγω επικίνδυνων ρεμάτων στην περιοχή, όπως αναφέρει το prevezabest. blogspot.gr, σε μια έκταση τριών χλμ περίπου, υπάρχουν μόνο δύο ναυαγοσώστες. Κι αυτό την ώρα που τα στοιχεία μελέτης του ΑΠΘ σχετικά με τους πνιγμούς στην Ελλάδα, προκαλούν σοκ! Σύμφωνα μ’ αυτή, οι πνιγμοί στην χώρα μας παρουσιάζουν τα τελευταία τρία χρόνια ραγδαία αύξηση, φτάνοντας το 2013 τους 700, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους θερινούς μήνες ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά, με περίπου 35 θανάτους ετησίως. Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, το 25% σε πισίνες και το υπόλοιπο 5% σε λίμνες, ποτάμια και αλλού. Ποσοστό 67% περίπου των πνιγμών καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Τα κυριότερα αίτια των πνιγμών είναι η έλλειψη παιδείας και εκπαίδευσης σχετικά με τους κανόνες και τα μέτρα πρόληψης του πνιγμού και της κολυμβητικής συμπεριφοράς στο νερό, η μη γνώση της κολύμβησης, ενώ άλλη βασική αιτία είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών και πρώτων βοηθειών σε όλες τις πολυσύχναστες παραλίες, σύμφωνα με την μελέτη του ΑΠΘ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: