Αποκατάσταση Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών

Στις 15 Ιουλίου δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου το έργο «Στερέωση – Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών», με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ.
Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν θα αφορούν στην αποκατάσταση των κελιών και του Καθολικού της Μονής και περιλαμβάνουν την ανακατασκευή της στέγης του κυρίως Ναού, την ανακατασκευή του χαγιατιού, του εξωνάρθηκα, του τυμπάνου (με την καθαίρεση επιχρισμάτων), των κουφωμάτων καθώς και της αψίδας του Ιερού.

Οι προβλεπόμενες επεμβάσεις έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας της Μονής σύμφωνα με τις αναστηλωτικές αρχές που διέπουν τα μνημεία καθώς και την ανάδειξη της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας της μέσα από το σεβασμό των ιδιαίτερων μορφολογικών στοιχείων της περιοχής.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας δήλωσε πως «παρά το γεγονός ότι το έργο είχε ενταχθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στο Πρόγραμμα «Πίνδος» το 2009, παρέμεινε ανενεργό για μια πενταετία. Μετά από ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, επιτέλους δημοπρατήθηκε. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Μουργκάνας».





Δεν υπάρχουν σχόλια: