Με λαμπρότητα η Ήπειρος τιμά την επέτειο του έπους του ’40

Κορυφώνονται την Κυριακή το απόγευμα τα Καλπάκια με την αναπαράστασης της μάχης
Με κανονιοβολισμούς θα υποδεχθεί η πόλη των Ιωαννίνων τη Δευτέρα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Κατά την έναρξη της δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, θα εκτελεστούν από την 8η Μεραρχία εθιμοτυπικοί χαιρετιστήριοι κανονιοβολισμοί από το πάρκο Λιθαρίτσια.
Οι προετοιμασίες για τον επίσημο εορτασμό έχουν ολοκληρωθεί ενώ πολλοί σύλλογοι σε όλη την Ήπειρο διοργανώνουν τις δικές τους εκδηλώσεις.

Στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στα Γιάννενα τη Δευτέρα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας.
Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα γίνει στις 11.30 ενώ θα έχει προηγηθεί η επίσημη δοξολογία στην οποία θα γίνει και ομιλία από τον Αναστάσιο Κοσίνα Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Κατσικά.
Στις 10.45 έχει προγραμματιστεί η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, ενώ από το πρωί η Φιλαρμονική και η στρατιωτική μπάντα θα παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους.
Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της εθνικής επετείου στις άλλες έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων τη Δευτέρα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:
-στην Ηγουμενίτσα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Αθανάσιος Μπούσιος
-στην Πρέβεζα, ο Ειδικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γεώργιος Αμοργιανιώτης
-στην Άρτα, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασιλική Ευταξά.
 

Στο Καλπάκι
Σε Καλπάκι, Δελβινάκι και Γκραμπάλα θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες του Έπους του ’40, στο πλαίσιο των «Καλπακίων 2013».
Οι εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν σήμερα Σάββατο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στον τύμβο της Γκραμπάλας.
Σήμερα, το απόγευμα, στο Χάνι Δελβινακίου, στις 6:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.
Στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, την οποία θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Την κύρια ομιλία θα κάνει ο φιλόλογος – συγγραφέας Ν. Υφαντής με θέμα: «Η ιστορική σημασία του αγώνα του 1940».
Αύριο Κυριακή 27 Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο κύριος εορτασμός της επετείου για το Έπος του ’40. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους πεσόντες ήρωες ξεκινούν στις 5:15 μ.μ. στο Μνημείο του Μαχητή όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη θα ακολουθήσει η ομιλία από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου θα ξεκινήσει στις 6:15 μμ. και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 7 το απόγευμα.
Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα ολοκληρωθούν στο κλειστό γυμναστήριο Καλπακίου, στις 7:30 μ.μ. όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη με την υψίφωνο Άννα Παπαδοπούλου και την ορχήστρα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού υπό την διεύθυνση του Ταγματάρχη Κ. Μαργώνη, με την συνεργασία του σκηνοθέτη, ηθοποιού και πρώην διευθυντή του ΔΗΠΕΘΙ Γ. Νάκου.
Τα Καλπάκια 2013 συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η VIIIη Μεραρχία, η Ομοσπονδία Ενώσεων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλπακίου και το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Επιμνημόσυνη Δέηση
Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 11:00, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, θα τελεσθεί από την 8η Μεραρχία Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στην περιοχή της Ηπείρου κατά το «Έπος του 1940». Στην τελετή έχουν κληθεί να παραστούν οι τοπικές Θρησκευτικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές

Η μάχη της Γκραμπάλας
Στο Δήμο Ζαγορίου, στον ιστορικό τόπο της Γκραμπάλας, συνεχίζονται οι επετειακές εκδηλώσεις την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Στις 11:30 το πρωί θα γίνει η έπαρση της σημαίας και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Στις 12:30 το μεσημέρι θα γίνει σύντομη ιστορική αναφορά στη μάχη της Γκραμπάλας.
Τις παράλληλες εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πωγωνίου, ο Δήμος Ζαγορίου, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η Ομοσπονδία Ενώσεων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου, η Ένωση Δελβινακιωτών Αθήνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δελβινακίου.

Εκδήλωση του Ροταριανού
Ο Ροταριανός Όμιλος Ιωαννίνων οργανώνει επίσημη εκδήλωση την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου και ώρα 9.15 μ.μ. στο Ξενοδοχείο Du Lac, επ’ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Επίσημος ομιλητής της βραδιάς θα είναι ο εξέχων συμπολίτης μας, καθηγητής κ. Σπύρος Εργολάβος με θέμα «Το έπος του 1940-1944 στην Ήπειρο και το διαχρονικό νόημα της Ελληνικής Ελευθερίας».
Τιμή επισήμου γεύματος 15 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε: 6974228002 Βασίλης Παπαγιάννης Πρόεδρος Ρ.Ο. Ιωαννίνων, 6944588291 Αλέξης Δρούγκας Γραμματέας Ρ.Ο. Ιωαννίνων.

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας στους δρόμους
Αυξημένα μέτρα τροχαίας, σε όλη την επικράτεια, κατά την περίοδο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου θα λάβει η Αστυνομία αρχής γενομένης από χτες κιόλας.
Η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων από και προς τα αστικά κέντρα και εν όψει του φετινού εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Χώρας.
Ο σχεδιασμός των μέτρων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ομαλής και ασφαλής οδικής κυκλοφορίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας.
Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού, προβλέπουν:
•Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
•Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
•Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
•Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)
•Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
•Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
•Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ. καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
•Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως ακολούθως:
•Σάββατο: ώρες 08.00 – 13.00
•Δευτέρα: ώρες 15.00 – 21.00.

Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: