Διαφθορά στα δημόσια έργα

Ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στα δημόσια έργα της χώρας συγκρότησε ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ο υπουργός Υποδομών όρισε πενταμελή ομάδα - τα περισσότερα μέλη της οποίας είναι επιθεωρητές δημοσίων έργων- για την «μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση των αιτίων που οδηγούν σε φαινόμενα διαφθοράς στο Τομέα Δημοσίων Έργων», σε συνέχεια σχετικής επιστολής του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Ιωάννη Τέντε.

Η απόφαση επικαλείται «την ανάγκη αναζήτησης και προσδιορισμού των αδυναμιών των λειτουργικών διαδικασιών που ευνοούν την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς, στο Τομέα παραγωγής Δημοσίων Έργων, με πρώτιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης αυτής, πέραν των δράσεων των Ελεγκτικών Σωμάτων».

Επίσης, σημειώνει «την ηθική και νομική υποχρέωση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων να συμμετάσχει ενεργά στη συστηματική προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς, μέσω συνεκτικών δράσεων, που είναι κυρίως η πρόληψη, η καταστολή και η δημιουργία ισχυρών μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου στο τομέα δημοσίων έργων».

Η ομάδα εργασίας θα αναλάβει την «αποτύπωση των λειτουργικών διαδικασιών κατά τη διαχείριση της εκτέλεσης δημοσίων έργων (μελέτη- κατασκευή)», την «ανασκόπηση των εν λόγω διαδικασιών, με στόχο την ανίχνευση συστημικών κινδύνων διαφθοράς που ενδεχομένως ενυπάρχουν σ' αυτές» και την «καταγραφή των τύπων διαφθοράς που συνήθως απαντώνται ή μπορούν να αναπτυχθούν στις υφιστάμενες διαδικασίες διαχείρισης δημοσίων έργων».

Επίσης, θα ασχοληθεί με την «αξιολόγηση της σπουδαιότητας, κάθε τύπου διαφθοράς και του σχετικού κινδύνου, σε συνάρτηση με τη συχνότητα εμφάνισής τους και το είδος των επιπτώσεων που επιφέρουν», την «καταγραφή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία από τους κινδύνους διαφθοράς» και την «εξέταση μέτρων πρόληψης και αποκάλυψης των περιπτώσεων διαφθοράς».

Παράλληλα, θα προχωρήσει σε «απαρίθμηση των μηχανισμών ελέγχου και διαδικασιών που διαθέτει ο Φορέας στην καταπολέμηση της διαφθοράς», θα κάνει «προτάσεις που θα επιτρέψουν τη θωράκιση των διαδικασιών διαχείρισης των δημοσίων έργων από την εμφιλοχώρηση κινδύνων ανάπτυξης φαινομένων διαφθοράς, τόσο σε θεσμικό όσο και οργανωτικό επίπεδο», αλλά κι έναν προσδιορισμό «των κύριων επιπτώσεων από την τυχόν αποδοχή των εν
λόγω προτάσεων στο πρόγραμμα εκτέλεσης των έργων».

Η Ομάδα Εργασίας θα τηρεί κανόνες εμπιστευτικότητας και θα έχει εξουσιοδότηση να ζητεί κάθε έγγραφο ή στοιχείο που κρίνεται αναγκαίο από το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο τις σε τέσσερις μήνες και να ενημερώνει κάθε το γραφείο του υπουργού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: