1ο Βραβείο για τους μαθητές της Ε΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

Σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό
Με αυτή την αφίσα μία ομάδα μαθητών από την Ε΄ τάξη του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας (Αλέξανδρος Βαγγέλης, Γιάννης Βαζούτης, Νικόλας Γιόγκακας, Αντώνης Κάτσιος και Κωνσταντίνος Λιανός) κέρδισε το 1ο βραβείο αφίσας στο Διαγωνισμό της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Το θέμα του διαγωνισμού για το σχολικό έτος 2012-13 ήταν: «Η σιωπή είναι ανοχή;»
Συγκεκριμένα, διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ:

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χαρά ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 18ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θεματολογία σχετική με τους πρόσφυγες της σχολικής χρονιάς 2012-2013, που διοργάνωσε σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων.
Ο Διαγωνισμός με τίτλο «Η σιωπή είναι ανοχή;» είχε ως κεντρικό θέμα την αντίδραση των νέων ανθρώπων απέναντι στη ρατσιστική βία και τη μισαλλοδοξία στην κοινωνία, που πλήττει εξίσου πρόσφυγες και μετανάστες. «Το να φοβάσαι να σπάσεις τη σιωπή, σημαίνει ότι φοβάσαι τον ίδιο σου τον εαυτό […] η σιωπή είναι καμωμένη από λέξεις που δεν βρήκαν ποτέ τους την ευκαιρία να ειπωθούν», απαντάει μία από τις μαθήτριες που διακρίθηκαν.
Πάνω από 260 συμμετοχές μαθητών και μαθητριών με γραπτά κείμενα, ζωγραφιές, αφίσες και βίντεο προκρίθηκαν στο Διαγωνισμό, εκπροσωπώντας σχολεία από όλη την Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι ακόμα και τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις μέσα από το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Τα πρώτα βραβεία του διαγωνισμού με ατομικές και ομαδικές συμμετοχές απέσπασαν συνολικά 33 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αθήνα, Άργος, Έβρος, Έδεσσα, Ηγουμενίτσα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Πειραιάς, Σέρρες, Χαλκίδα κ.ά.), ενώ πολλές ήταν οι συμμετοχές που διακρίθηκαν για τη δημιουργικότητα, τα επιχειρήματα και την τεχνική τους.
Παράλληλα, στο Διαγωνισμό συμμετείχαν δεκαπέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής στην Αγριά Βόλου και τη Μακρινίτσα, μαθητές από το Παράρτημα 6ου Γυμνασίου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού καθώς και η 15μελής ομάδα Γκράφιτι του Προγράμματος Ίριδα (Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ν. Καμαράτος) της Ιατρικής Παρέμβασης. Με τις ειδικές συμμετοχές τους, τα παιδιά-πρόσφυγες και οι μαθητές αυτοί, δίνουν το δικό τους στίγμα κατά του ρατσισμού μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα και την ιστορία τους.
«Στις μέρες μας η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της διαφορετικότητας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση να δικαιολογήσουν την αδιαφορία και την ανοχή στο ρατσισμό, το νεοναζισμό και τη βία. Είναι ευθύνη όλων μας αλλά και του καθένα από εμάς ξεχωριστά, όπως τονίζουν τα παιδιά στις συμμετοχές τους,» αναφέρει η Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας.
Οι διακριθέντες μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μαθητές που συμμετείχαν εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα. Περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σε ξεχωριστή ανακοίνωση.
H αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από ειδικές επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: