Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο Γεώργιος Κάτσινος
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

Δεν υπάρχει κράτος σύγχρονο και δημοκρατικό που να μην σέβεται και να μην τιμά το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δεν υπάρχει κοινωνία που να μην αναγνωρίζει την Τ.Α. ως βασικό θεσμό κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και συνοχής. Δεν υπάρχει πολιτεία που να μην την θεωρεί φορέα και πρωταγωνιστή της ανασυγκρότησης του τόπου.
Για αυτό εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν, για την ανάγκη της ανάπτυξης και της εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας υλοποιήθηκαν, μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις ( Καποδίστριας και Καλλικράτης.) Ήταν τομές με όραμα. Ήταν αλλαγές ριζοσπαστικές.Αποκεντρώθηκαν δομές, μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες, παραχωρήθηκαν πόροι και όλα αυτά σε μια προσπάθεια δημιουργίας αποτελεσματικού αυτοδιοικητικού μοντέλου, πρότυπου αποκεντρωμένου οργάνου διοίκησης. Για ένα σύγχρονο Δήμο κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα

Με την εμφάνιση της κρίσης όμως η τοπική αυτοδιοίκηση, όχι μόνο δεν υποστηρίζεται από την Κεντρική Διοίκηση αλλά είναι προφανές, ότι έχει επιλεγεί ο δρόμος της υποβάθμισης της, που οδηγεί στην απαξίωση και τη μετατροπή της σε ένα μηχανισμό χωρίς καμία οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Γίνεται η κατεδάφιση, υπό συνθήκες πανικού, όλων των δομών και των υπηρεσιών των Δήμων. - Με μείωση πόρων κατά 60% - Με Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) που δεν καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.
- Με διακοπή της ΣΑΤΑ, που αφορά τις χρηματοδοτήσεις έργων
- Με έλλειψη προσωπικού για την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που περιήλθαν στους Δήμους και αφορούν την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την αγροτική ανάπτυξη, την υγεία και τον τουρισμό.
Όλα αυτά, για την περιβόητη δημοσιονομική προσαρμογή, όταν είναι γνωστό και είναι σημαντικό να αναφερθεί, πως οι Δήμοι επιβαρύνονται δυσανάλογα αφού, αποδεδειγμένα συνέβαλαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της κρίσης, άνισα με το υπόλοιπο δημόσιο Τομέα, σε σημείο ώστε εάν αναλογικά η εξοικονόμηση πόρων που εφαρμόστηκε στη ΤΑ εφαρμοζόταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα.
Έχουμε, άραγε συνειδητοποιήσει όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης;
Υπάρχει μερίδα αιρετών που έχει επιλέξει τον διαρκή συμβιβασμό και την κωλυσιεργία για αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των Δήμων. Μια επιλογή που δεν επίλυε αλλά πολλαπλασίαζε τα προβλήματα. Η έκδοση ψηφισμάτων και συμβιβαστικών αποφάσεων από τα όργανα της Τ.Α. δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Τα τελευταία μέτρα, με την διαθεσιμότητα των Σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας καθώς και το οικονομικό παρατηρητήριο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η αφορμή να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστασης στα τεκταινόμενα στο χώρο της Τ.Α.
Στη προσπάθεια αυτή ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήταν ο πρώτος που αντέδρασε, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις της πλειοψηφίας των μελών του Δημ. Συμβουλίου
Στην ίδια γραμμή και συντασσόμενοι με αυτή την πρωτοβουλία, η πλειοψηφία των δημάρχων στις 12 Ιουλίου 2013 έθεσε τις παραιτήσεις στη διάθεση της ΚΕΔΕ.
Μετά την έκτακτη γενική συνέλευση στις 23 Ιουλίου και την απόφαση της ΚΕΔΕ για προσφυγή στο ΣτΕ και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για αντισυνταγματικότητα της αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και κατά του οικονομικού παρατηρητηρίου ΟΤΑ, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει την προσπάθειά της παρά το ότι δεν εξέλειπαν οι λόγοι που την οδήγησαν στην παραίτηση.
Διότι η παραίτηση δεν ήταν πράξη προσχηματική, ούτε πράξη φυγής όπως ακούστηκε και γράφτηκε από εκείνους που, αν γίνει το Α προτείνουν το Β και αν γίνει το Β συντάσσονται με το Α. Ήταν πράξη συναγερμού.
Είναι η ώρα που πρέπει όλοι, αιρετοί και πολίτες, να απαντήσουμε στο “ Τί Δήμο θέλουμε;”. Θέλουμε ένα Δήμο κυματοθραύστη στις κεντρικά επιβαλλόμενες ενέργειες που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και συνοδοιπόρο στις ανάγκες των πολιτών ή κάτι άλλο ασαφές και απροσδιόριστο, που θα ευνοήσει τα σχέδια για ουσιαστική κατάργηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Το διάστημα αυτό πήραμε τα μηνύματα των συμπολιτών μας και τους διαβεβαιώνουμε, πως θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διατηρηθούν οι δομές του Δήμου, αντιστεκόμενοι στη διάλυση υπηρεσιών που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών, (με την συνεχή αξιολόγηση και όχι την οριζόντια κατάργησή τους, που μετατρέπει τους ανθρώπους σε αριθμούς.)

Είμαστε ικανοποιημένοι που συμβάλλαμε στη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στο χώρο της ΤΑ, που δεν μένει πλέον στα ψηφίσματα, αλλά πρωτοστατεί και σε άλλες μορφές αγώνων.
Οπλιστήκαμε με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα από την αποδοχή των πρωτοβουλιών μας, γιατί ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος. Γι αυτό οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες και σε διαρκή επαγρύπνηση, προς το συμφέρον των δημοτών και του τόπου γενικότερα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΣΙΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: