Η Ι. Μ. Κονίτσης τιμά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Τον Ιερομάρτυρα και Εθνομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό τιμά σήμερα και αύριο η Ιερά Μητρόπολη Κονίτσης.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας, απόψε ώρα 7 το απόγευμα θα τελεσθεί Μέγας Εσπερινός, μετά τον οποίο θα ακολουθήσει λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της Εικόνος του Αγίου μέχρι την κεντρική πλατεία. Αύριο Σάββατο θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας οι μητροπολίτες θα μεταβούν στη Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου, προκειμένου να τελέσουν τρισάγιο στον τάφο του αοίδιμου Σεβαστιανού.

Το έργο του
Όπως τονίζει στην εγκύκλιό του ο κ. Ανδρέας, ο Κοσμάς ο Αιτωλός, πραγματοποίησε τέσσερις ιεραποστολικές αποστολές με την ευλογία της Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους και του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Σεραφείμ Β’, προκειμένου να στηρίξει το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων και ιδιαίτερα όσων ζούσαν στη σημερινή περιοχή της Βορείου Ηπείρου.
«Ο λόγος του- συνεχίζει ο κ. Ανδρέας- απλός, με τόση όμως δύναμη, έμπαινε βαθειά στις ψυχές των ανθρώπων, οι οποίοι έβλεπαν στην ασκητική του μορφή και στο τριμμένο του ράσο, ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν ένας φλογερός και γνήσιος εργάτης της Εκκλησίας. Έτσι κατάργησαν τα παζάρια της Κυριακής και τα μετέφεραν το Σάββατο, ώστε να μη χάνεται ο εκκλησιασμός. Συμφιλιώνονταν μεταξύ τους όσοι είχαν συγκρουσθεί. Εμπόλιαζαν άγρια δένδρα και τα έκαναν ήμερα. Έδιναν χρυσαφικά και κοσμήματα για να κτισθούν σχολεία και να πληρώνονται οι δάσκαλοι. “Αγρίανε το γένος μας” είχε πει ο Άγιος Κοσμάς όταν άρχιζε το έργο του. Και είναι, σήμερα, κοινή η αναγνώριση ότι η Επανάσταση του 1821 έχει τις ρίζες της, βαθειές και γερές, στο έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».


Δεν υπάρχουν σχόλια: