Προκλητικές δηλώσεις Μπερίσα μετά το ελληνικό διάβημα για την Πρεμετή

Προκλητική παρέμβαση στο θέμα των γεγονότων στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στην Πρεμετή, έκανε την Τρίτη ο Σαλί Μπερίσια.
Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, «θεωρεί απαράδεκτη και παράλογη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας τη χθεσινή δήλωση των ελληνικών αρχών».

«Η Αλβανία διαθέτει όλες τις δυνατότητες και τα νόμιμα μέσα για την εγγύηση του κράτους δικαίου, της ομαλής λειτουργίας των θεσμών της χώρας και του εξωτερικού καθώς και να δώσει απάντηση σε όλους τους παραβάτες του νόμου και στις κάθε είδους προκλήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαλί Μπερίσια καταδίκασε τις πράξεις του ιδιωτικού γραφείου διεκπεραίωσης δικαστικών αποφάσεων: «Οι σκηνές αρπαγής των ιερών αντικειμένων από το ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης της δικαστικής απόφασης, η οποία έχει ληφθεί πριν 11 χρόνια, θύμισαν στους Αλβανούς σκηνές της βάρβαρης χοτζικής εποχής εις βάρος των θρησκευτικών ιδρυμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το γεγονός, κατά το γραφείο Τύπου του απερχόμενου Πρωθυπουργού, «αποτελεί βαριά προσβολή για όλους τους ορθόδοξους και όλους τους Αλβανούς πιστούς».

Ο κ. Μπερίσα κατέκρινε επίσης τις πράξεις ορισμένων πιστών και ιερέων στην Πρεμετή, και χαρακτήρισε αξιόλογη την προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές και θρησκευτικές αρχές.

Ακόμη, παρότρυνε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θρησκευμάτων στη χώρα ώστε από κοινού με τις προαναφερόμενες αρχές «να προβούν στις αναγκαίες έρευνες και να κάνουν τις δέουσες προτάσεις για μια τελική λύση έξω από κάθε κατάχρηση και καταδικαστέα αθεϊστική πράξη».

Την Δευτέρα, εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της Πρεμετής συγκρούστηκαν με δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας έξω από το ναό των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει με βίαιο τρόπο την Παρασκευή 16 Αυγούστου, κατόπιν εντολής του τοπικού Δήμου, αφαιρώντας ιερά σκεύη, εικόνες της Παναγίας, το καμπαναριό με τον σταυρό, με το επιχείρημα της αξιοποίησης του ναού, από την τοπική αυτοδιοίκηση, ως πολιτιστικού μεγάρου.

Οπως μάλιστα καταγγέλθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ασκήθηκε βία κατά κληρικών και πιστών «από ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής».

Από τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας τραυματίστηκε ένας έλληνας πολίτης και ένας ομογενής.

Στη συνέχεια, άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες κατά του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας στην Αθήνα εκλήθη άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Φωτογραφία: Ορθόδοξοι πιστοί, λίγο πριν μπούν στην εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία, αντιμετώπισαν την αντίδραση τηs ιδιωτικής αστυνομίας που προσέλαβε ο δήμος Πρεμετής, ο οποίοs διεκδικεί το κτίριο του ναού των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ορθόδοξη Εκκλησία


Δεν υπάρχουν σχόλια: