Ανακαλύφθηκε στη Νικόπολη το πλακόστρωτο της Ορχήστρας

Σε μία σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Στη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιούνται εντόπισαν κι ανακάλυψαν το πλακόστρωτο της Ορχήστρας του μεγάλου θεάτρου. Εκεί όπου κατά την αρχαιότητα εμφανίζονταν οι ηθοποιοί στη διάρκεια των περίφημων Ακτίων.
Την παρουσίαση της ανακάλυψης αυτής έκανε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Κώστας Ζάχος, στον κ. Σταύρο Μπένο, που με την ιδιότητα του Προέδρου στο σωματείο «Διάζωμα» επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου.

«Ελπίζουμε ότι το Θέατρο κρύβει κι άλλες εκπλήξεις» τόνισε ο κ.Ζάχος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί χρηματοδότηση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το μεγάλο αυτό έργο.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» δεν έκρυψε την έκπληξή του για αυτή την ανακάλυψη, σημειώνοντας ότι ο επισκέπτης θα μπορεί μελλοντικά να έχει ολοκληρωμένη την εικόνα που παρουσίαζε το Θέατρο στην Αρχαιότητα.
Η αποκατάσταση και η ανάδειξη της Αρχαίας Νικόπολης είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που εκτελούνται στην Ήπειρο, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ήδη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ειδικών από πολλές χώρες του κόσμου.
Οι εργασίες επικεντρώνονται σε σημεία όπως το Μνημείο του Αυγούστου, σε οικιστικά σύνολα και οχυρώσεις, σε Νεκροπόλεις και Λουτρά στις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές και βέβαια το Ρωμαϊκό Ωδείο.
Mόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες του έργου τα μνημεία που θα καταστούν επισκέψιµα και προσβάσιµα στο κοινό είναι το κτιριακό συγκρότηµα Παλατιού, το Τρόπαιο ναυμαχίας του Ακτίου (Μνηµείο Οκταβιανού Αυγούστου)η Βασιλική Α και η Βασιλική Αλκίσωνος, η Βόρεια Νεκρόπολη (λεμονόδασος και Μαυσωλεία) , το Ρωμαϊκό Ωδείο με τον περιβάλλοντα χώρο του, η κύρια πύλη παλαιοχριστιανικών τειχών Αραπόπορτα καθώς και δύο κλίμακες του παλαιοχριστιανικού τείχους.
Παράλληλα στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» έχει ενταχθεί η πράξη «προστασία – συντήρηση και αποκατάσταση μεγάλου θεάτρου Νικόπολης (Α΄ φάση)» με συνολικό προϋπολογισμό 1.500.180 ευρώ. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση των εργασιών το σημαντικό αυτό μνημείο να καταστεί επισκέψιμο για το κοινό

Δεν υπάρχουν σχόλια: