Βράβευση του Μουσικού Σχολείου Άρτας στις Βρυξέλλες

Την Τρίτη, 13/11/2012, πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Charlemagne στις Βρυξέλλες η τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό generations@school, με θέμα την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Στην τελετή παρευρέθηκαν, εκ μέρους του σχολείου, η Διευθύντρια κα Ζιώρη Ανθούλα και η κα Γλάβα Μαρία, εκπαιδευτικός του σχολείου, υπεύθυνη του προγράμματος διαγενεακής αλληλεγγύης. Στο διαγωνισμό αυτό, το Μουσικό Σχολείο Άρτας κατέλαβε την 1η θέση πανελλαδικά και την 3η θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε σχετική ανακοίνωση για την τελετή βράβευσης αναφέρονται τα εξής:
«Στην τελετή αυτή, η οποία ουσιαστικά σήμανε και το τέλος του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών, βραβεύτηκαν άτομα και ομάδες που υλοποίησαν δράσεις που στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ηλικιωμένων και στην αποφυγή του κοινωνικού τους αποκλεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, βραβεύτηκε η πόλη Fredericia της Δανίας για το πρόγραμμα που ανέπτυξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες της σχετικά με την επανένταξη των ηλικιωμένων στην κοινωνία, όπως επίσης και ηλικιωμένοι με αξιοσημείωτη προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.
Όσον αφορά την κατηγορία των σχολείων, την πρώτη θέση κατέλαβε ένα δημοτικό σχολείο της Φινλανδίας, στο οποίο μια ομάδα παιδιών συνεργάστηκε με έναν ηλικιωμένο για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου πίστας καρτ. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε σε ένα λύκειο της Ιρλανδίας, στο οποίο υλοποιούνται προγράμματα διαγενεακής αλληλεγγύης εδώ και επτά χρόνια. Η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό περιελάμβανε την ηχογράφηση ενός τραγουδιού ραπ, στο οποίο συμμετείχαν και ηλικιωμένοι, η έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο “Two generations, one road” και μία μόνιμη έκθεση με αντικείμενα τέχνης που κατασκευάστηκαν με τη συνεργασία και των δύο γενεών.
Η συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο διαγωνισμό, περιελάμβανε τις εξής δραστηριότητες:
Οι μαθητές κάλεσαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους στο σχολείο για να συζητήσουν για το πώς ήταν η ζωή και τα σχολικά χρόνια στην εποχή τους και να προβληματιστούν για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα. Παράλληλα, είχαν ετοιμάσει χρονολόγια με τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους μέχρι τώρα και με τις φιλοδοξίες τους για το μέλλον, καθώς και γενεαλογικά δέντρα της οικογένειάς τους. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες των παιδιών ανταποκρίθηκαν με πολύ χαρά στο κάλεσμα αυτό των εγγονών τους και στις 15 Μαΐου 2012 επισκέφτηκαν το σχολείο μας. Οι μαθητές τους υποδέχτηκαν στην αυλή με ένα τραγούδι και στη συνέχεια οι ηλικιωμένοι επισκέφτηκαν τις τάξεις των εγγονών τους. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ συγκινητική και για τις δυο πλευρές. Η μέρα τελείωσε στην αυλή του σχολείου, όπου είχε στηθεί ένας μπουφές με πίτες που είχαν φέρει οι ίδιες οι γιαγιάδες των μαθητών και σουβλάκια, ευγενική προσφορά του κρεοπωλείου Γιολδάση προς το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Ταυτόχρονα, μουσικά σύνολα του σχολείου, υπό τη διεύθυνση του κ. Κούνα Σπήλιου, έπαιζαν τραγούδια, σύγχρονα και παραδοσιακά, και το γλέντι, με τη συμμετοχή τόσο των μαθητών όσο και των ηλικιωμένων, δεν άργησε να φουντώσει. Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση αυτή, εντυπωσίασαν κυριολεκτικά τα μέλη της ευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, γιατί αποτύπωναν τη χαρά και τον ενθουσιασμό καί από τις δύο πλευρές.
Με την παρουσία του σχολείου μας στην τελετή βράβευσης, εκπροσωπήθηκε η χώρα μας σε μια σημαντική ευρωπαϊκή διοργάνωση και δόθηκε μια διαφορετική προσέγγιση της σχέσης των ηλικιωμένων με τους νεότερους. Σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης που οι δραστηριότητές τους επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση τρόπων αυτοδιαχείρισης των ηλικιωμένων με αποστασιοποίηση των οικογενειών, το σχολείο μας ανέδειξε τη ζεστή σχέση που παραδοσιακά υπάρχει στη χώρα μας ανάμεσα στους παππούδες και στα εγγόνια και αντικατοπτρίζει τους αδιάσπαστους συνεκτικούς δεσμούς της ελληνικής οικογένειας.
Μετά την τελετή μοιράστηκαν στα μέλη της κριτικής επιτροπής, στους εκπροσώπους των δύο άλλων σχολείων και στα μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ε.Ε. ημερολόγια του Μουσικού Σχολείου Άρτας για το 2013 με φωτογραφίες και κείμενα από την εκδήλωση διαγενεακής αλληλεγγύης του σχολείου, καθώς και ένα dvd στο οποίο οι μαθητές του σχολείου παρουσιάζουν την πόλη μας στην αγγλική γλώσσα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβη κ. Σωτηρόπουλο Θεόδωρο, για το ενδιαφέρον που έδειξε για τη βράβευση του σχολείου μας, στον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Παπασταύρου Ανδρέα, στην κα Δαλαμάγκα Άννα, σύμβουλο της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παρουσία της στην τελετή, στον κ. Βασιλείου Χρήστο από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στην κα Καλαϊτζή Αναστασία, ιδιαιτέρα του κ. Σωτηρόπουλου.
Τέλος, για μια ακόμη φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πρωταγωνιστές του generations@school, παππούδες και γιαγιάδες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Άρτας που στηρίζουν το έργο του σχολείου με τη συμμετοχή τους και στο φετινό πρόγραμμα διαγενεακής αλληλεγγύης».
http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=12391:b-&catid=1:local&Itemid=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: