Εισαγγελική παρέμβαση για απευθείας αναθέσεις έργων

Οι καταγγελίες στον Τύπο για σωρεία περιστατικών απευθείας αναθέσεων έργων από φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, έφεραν την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων.
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Σπύρος Μουζακίτης και η αφορμή ήταν δημοσίευμα, στο φύλλο του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου της εφημερίδας Καθημερινή. Στο δημοσίευμα γινόταν λόγος για δεκάδες περιστατικά παράκαμψης της διαγωνιστικής διαδικασίας και απευθείας αναθέσεων εκτέλεσης έργων, με την επίκληση κατεπείγουσας ανάγκης από φορείς του Δημοσίου.

Βάση των στοιχείων της εφημερίδας, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), που έχει συσταθεί για να ελέγχει τους διαγωνισμούς, έχει ήδη απορρίψει, μέσα σε λίγους μήνες, 85 απευθείας αναθέσεις που επιχειρήθηκε να γίνουν για προμήθειες του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει πάντα το δημοσίευμα, οι αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις αφορούν κυρίως τον χώρο της υγείας και ακολουθεί ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τονίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4.000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών.
Η έρευνα του εισαγγελέα έχει στόχο να εξακριβώσει αν έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Στοχεύει, επίσης, να διαπιστώσει αν στην υπόθεση τίθεται ζήτημα οργανωμένου κυκλώματος που εκμεταλλεύεται τα νομικά περιθώρια και για τον λόγο αυτόν θα ερευνηθεί ποιες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν σχέση μεταξύ τους και πώς αλλά και μέσω ποιων αναδόχων έργου διαχειρίζονται την κάλυψη των αναγκών τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: