Εκατό χρόνια από το θάνατο ενός ποιητή

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη θυσία του ποιητή και αγωνιστή Λορέντζο Μαβίλη, στο Δρίσκο.
Ο Μαβίλης, συμμετέχοντας ως εθελοντής, έπεσε σε μάχη κατά των Τούρκων στο Δρίσκο, στις 28 Νοεμβρίου του 1912, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Ήταν 52 ετών πάνω στην κορύφωση της πνευματικής του δημιουργίας. Ο δήμος Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τιμά τη μνήμη του ποιητή με σειρά εκδηλώσεων.

Πρώτα μεθαύριο Παρασκευή, στις 19.00 στην αίθουσα των παλιών σφαγείων, όπου θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο «Λορέντζος Μαβίλης, ο ευπατρίδης». Ο Βασίλης Λέτσιος θα απαγγείλει το ποίημα του Μαβίλη «Πατρίδα» και η Μαρία Παππά θα μιλήσει με θέμα «Λορέντζος Μαβίλης: Το έργο και η θέση του στην ελληνική λογοτεχνία». Η Μαρία Νούσια θα απαγγείλει το ποίημα «Πατρίδα'» και η Ευθαλία Τζοβάρα το ποίημα «Εις τη Δημοτική». Ο Κώστας Σουέρεφ θα μιλήσει με θέμα «Γλώσσα και ελευθερία στο Λορέντζο Μαβίλη» και ο Χρήστος Παπιγκιώτης θα απαγγείλει το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Χαιρετισμός των νεκρών φιλελλήνων». Ο Αλέκος Φαρμάκης θα μιλήσει για το κίνημα των Γαριβαλδινών και θα προβληθούν αφιερώματα για τη ζωή και τη δράση του ποιητή, καθώς και το τραγούδι «Η κόκκινη στολή του ερυθροχίτωνα Γαριβαλδινού Μαχητή» σε στίχους και μουσική του Άγγελου Παπαγεωργίου. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κώστας Πέτσιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφικού υλικού.
Στη Βασιλική
Επίσης, ο δήμος Ιωαννίνων σε συνεργασία με το δήμο Κερκυραίων και την τοπική κοινότητα Βασιλικής, αυτή την Κυριακή 25 Νοεμβρίου και ώρα 10 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Τρύφωνα της Βασιλικής. Στις 11π..μ. στο Ύψωμα του Δρίσκου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ποιητή. Θα ακολουθήσει στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Βασιλικής η ομιλία του σχολικού συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πολυδεύκη Ασωνίτη, με θέμα: «Λορέντζος Μαβίλης: ο οραματιστής, ο ποιητής, ο ήρωας». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από το σύλλογο Βασιλικής. Δηλώσεις συμμετοχής για κατάθεση στεφάνων στο γραφείο Δημοσίων Σχέσεων δήμου Ιωαννιτών τηλ. 2651039110, 2651361107.
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/19379/2012-11-21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: