Ανοιχτό θέμα ο αγωγός φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Ανοίγει ξανά και επί της ουσίας το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από την Ήπειρο. Όπως έχουμε παρουσιάσει με πολλές αφορμές την τελευταία περίοδο, το θέμα δεν έχει κλείσει παρά το γεγονός ότι το σχέδιο του ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI δεν προκρίθηκε για την εξασφάλιση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν.
Αντίθετα, φαίνεται ότι έχουν ανοίξει άλλες πιθανότητες για διατήρηση του Νοτίου Διαδρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης, είτε μέσω ρωσικών συμφερόντων πρότζεκτ είτε άλλα, που είναι σε εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο επανέρχεται και θα συζητηθεί κανονικά τη Δευτέρα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το θέμα είναι τέταρτο στην ημερήσια διάταξη και έχει τίτλο «Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ελληνοϊταλικός Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης- Ελληνικό Υποθαλάσσιο Τμήμα» και φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η εταιρεία «IGI POSEIDON A.E.».
Όταν εισήλθε για πρώτη φορά το θέμα για συζήτηση, πριν από λίγες εβδομάδες θεωρήθηκε τυπική πρόβλεψη από το παλιό έργο, αναβλήθηκε για να ζητηθούν διευκρινίσεις και επανέρχεται.. Είναι όμως βέβαιο ότι υπάρχει σαφής πολιτική βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για τις πιθανές εξελίξεις στο μέλλον.
Ας μην ξεχνάμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα ρευστή, με πολλές γεωπολιτικές μεταβολές να εξαρτώνται από τα ενεργειακά ζητήματα στη Μεσόγειο και την Ασία.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από τα Πρωινά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: