Από αριθμούς πάμε καλά

Μια κλασική ερώτηση αυτή την εποχή θα μπορούσε να είναι «αφού απορροφάμε κονδύλια από το ΕΣΠΑ, γιατί δεν καλυτερεύει η κατάσταση;». Λογική η ερώτηση, ειδικά εάν σταθεί κανείς στα αριθμητικά στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ή ανακοινώνονται επίσημα.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης που επικαλείται ο ιστότοπος aftodioikisi.gr , η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στη δεύτερη θέση από πλευράς παρουσιαζόμενης απορρόφησης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμά της.
Πίσω από το Νότιο Αιγαίο και μπροστά από τη Δυτική και Στερεά Ελλάδα, η Περιφέρεια Ηπείρου φέρεται να έχει αυξημένα κατά 30,7% τα αποπληρωμένα και 37,2% τα συμβασιοποιημένα έργα. Συνολικά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ήπειρος παρουσιάζει ποσοστό αποπληρωμών 58,9% και 100% στις συμβασιοποιήσεις.
Το θέμα είναι φυσικά, γιατί αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία και τις δραστηριότητές της όπως η αγορά και η επωδός για «αξιοποίηση του ΕΣΠΑ» είναι μόνιμη και όχι άδικα. Πρόκειται για τα μοναδικά «πραγματικά» χρήματα που υπάρχουν στην αγορά, από τη στιγμή που έχει κλείσει η στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων.
Παρότι υπάρχουν και στην Ήπειρο προγράμματα που εμφανίζονται να «τρέχουν» κανονικά, χρήματα δεν εκταμιεύονται και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, για γραφειοκρατικούς λόγους ή ασυνεννοησία μεταξύ φορέων, δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ. Παρόλα αυτά, τα προγράμματα εμφανίζονται να «λειτουργούν» κανονικά.
Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, τον Απρίλιο του 2012, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με το κόμμα του τότε σε μια κατάσταση «συμπολιτοαντιπολίτευσης», έλεγε ότι τα υπουργεία «φουσκώνουν» τεχνητά τα στοιχεία και ότι ουσιαστικά, κονδύλια που φαίνονται αμέσως ως άμεσα απορροφηθέντα, δεν «πέφτουν» στην αγορά. Μέχρι σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κάνει κάποια σχετική δήλωση για τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο ευθύνης του πλέον.

Απολογισμοί
Χθες, η απερχόμενη γενική γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα έκανε τον απολογισμό της κατά την αποχώρησή της από τη θέση, αφού θα την αντικαταστήσει ίσως και από βδομάδα ο 57χρονος καρδιολόγος Ηλίας Θεοδωρίδης, μέλος της ΔΗΜΑΡ πλέον. Η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα ανέφερε στον πολυσέλιδο (στην έντυπη μορφή του) απολογισμό της, αρκετές φορές τις λέξεις «ΕΣΠΑ», «αναπτυξιακός νόμος» και άλλες, αντίστοιχα… χρηματοφόρες. Η απερχόμενη γραμματέας στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, αφήνοντας έμμεσες αιχμές κατά του προκατόχου της. Είπε ότι «Από το 3,2% το Δεκέμβριο του 2009, ανήλθε στο 27,46% στις 30 Ιουνίου του 2011» την ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία το χαρτοφυλάκιο της διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πέρασε στην αιρετή Περιφέρεια. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα αναφέρθηκε στις εγκρίσεις 248 επενδυτικών σχεδίων και την ένταξή τους στον Αναπτυξιακό Νόμο. Ωστόσο, ο αντίστοιχος απολογισμός της αγοράς τα τελευταία χρόνια, σίγουρα δεν είναι θετικός.

Έρχεται το επόμενο «πακέτο»
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ πλησιάζει η ώρα του «ΕΣΠΑ 2» το οποίο θα πρέπει σιγά-σιγά να το μαθαίνουμε με το επίσημο όνομά του, το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης», το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να έχει εγκριθεί το 2013 και να «τρέξει» από το 2014 για μια εξαετία. Από το πρόγραμμα η Ήπειρος θα λάβει περισσότερα χρήματα από άλλες περιφέρειες, καθώς το ΑΕΠ της υπολείπεται του 75% του μέσου κοινοτικού.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/18031/2012-08-04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: