Μεγάλη νίκη για τον Πρόεδρο Ομπάμα

η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χάρισε στον Πρόεδρο Ομπάμα μια μεγάλη νίκη την Πέμπτη, με την απόφαση του να διατηρήσει μια σημαντική πρόνοια της μεταρρύθμισης του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε με πλειοψηφία πέντε έναντι τεσσάρων δικαστών.

Η πρόνοια που είναι γνωστή ως «ατομική υποχρέωση» απαιτεί από τους αμερικανούς πολίτες να έχουν ιατροφαρμακευτική ασφάλιση αλλιώς θα τους επιβάλλεται πρόστιμο. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς πήρε το μέρος των φιλελεύθερων δικαστών, σημειώνοντας ότι «επειδή το σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή ενός τέτοιου φόρου, δεν είναι στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να τον απαγορεύσει ή να μην λάβει υπόψη την σύνεση και την αντικειμενικότητα του».

Οι δικαστές Στέφεν Μπράϊερ, Ρουθ Γκινσμπουργκ, Έλενα Κέηγκαν και Σόνια Σοτομαγιόρ ψήφισαν και αυτοί να διατηρηθεί η πρόνοια του νόμου.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου είναι νίκη «των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα των οποίων οι ζωές θα είναι πιο ασφαλείς εξαιτίας του νόμου και της απόφασης του δικαστηρίου να τον διατηρήσει». Τόνισε επίσης ότι η απόφαση του δικαστηρίου επαναβεβαιώνει ότι στις ΗΠΑ, που είναι η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, καμία ασθένεια ή ατύχημα δεν θα οδηγήσει μια οικογένεια στην οικονομική καταστροφή.

Ο αντίπαλος του Προέδρου Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ, υποσχέθηκε να αντιστρέψει τον νόμο την πρώτη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα στο Λευκό Οίκο, εάν εκλεγεί. Όπως είπε «η μεταρρύθμιση Ομπάμα ήταν μια κακή πολιτική εχθές και είναι μια κακή πολιτική σήμερα». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο νόμος αυτός θα αναγκάσει 20 εκατομμύρια αμερικανούς να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που επιθυμούν ή θέλουν να διατηρήσουν ενώ παράλληλα θα μειώσει και θέσεις εργασίας που απεγνωσμένα χρειάζεται η χώρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: