Καταρρέει το χαμάμ στο Κάστρο

Σχεδόν 13 χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί ουσιαστικά και τυπικά η μελέτη για την αποκατάσταση του χαμάμ στο Κάστρο Ιωαννίνων!
Η ανάθεση της μελέτης έγινε τον Αύγουστο του 1999 από τον τότε δήμαρχο Ιωαννιτών Τάσο Παπασταύρο, σε συνεργασία με την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το 2005 η μελέτη εφαρμογής εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού. Θα περίμενε κανείς ότι μετά από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, ο δήμος Ιωαννιτών θα την παραλάμβανε. Δεν την παρέλαβε όμως.


Αυτή η παράλειψη δεν εμπόδισε όμως την πρώην δημοτική αρχή να δηλώνει ότι «το έργο θα δημοπρατηθεί μόλις ενταχθεί σε ανάλογο πρόγραμμα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ή του υπουργείου Πολιτισμού». Την εκκρεμότητα της παραλαβής της μελέτης την εντόπισε η νυν δημοτική αρχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, στις 6 Ιουνίου, πήρε στα χέρια της επίσημα τη μελέτη. Οι σημερινές συνθήκες όμως δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, όπως ήταν πριν από πέντε χρόνια, για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης του σημαντικού αυτού οθωμανικού μνημείου σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τα κονδύλια που προορίζονται για τον πολιτισμό μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) όλο και λιγοστεύουν. «Τουλάχιστον έχουμε τη μελέτη. Αποτελεί μια παρακαταθήκη για τον δήμο Ιωαννιτών. Χωρίς μελέτες, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε κονδύλια» τονίζει στον «Η.Α.» ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Μασσαλάς. Υπάρχει όμως ένα δύσκολο σημείο: 13 χρόνια μετά η φθορά του μνημείου είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το χαμάμ στην οδό Γλυκήδων στο Κάστρο, δίπλα από το Σουφαρί Σαράι, αποτελεί ένα από τα 76 οθωμανικά λουτρά της χώρας. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Λόγω χρόνιας εγκατάλειψης, το μνημείο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής, έχει υποστεί σημαντικές βλάβες. Κι είναι εύλογο ότι όσο περνά ο χρόνος, οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμες. Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ελλάδα αρκετά χαμάμ έχουν αποκατασταθεί και έχουν ενταχθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα με διάφορους τρόπους, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και αμφισβητήσιμοι. Τα οθωμανικά λουτρά στη Ρόδο και στην Πάτρα διατηρούν την αρχή τους χρήση, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έχουν μετατραπεί σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους, ενώ στα Χανιά, στο Ρέθυμνο ή στη Λάρισα τούς έχει δοθεί μια εμπορική χρήση, καθώς φιλοξενούν καταστήματα ή εστιατόρια.
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/17461/2012-06-21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: