Κινηματογραφώντας μια άλλη ανάπτυξη

Το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των ταινιών τεκμηρίωσης, οι οποίες βραβεύθηκαν στον 1ο Διαγωνισμό του Ιδρύματος για το Περιβάλλον και την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 29 Ιουνίου στις 11 το πρωί, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Στην εκδήλωση θα δοθούν στοιχεία και για τον δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος αφιερώνεται στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011. Υπήρξαν πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές με πλούσια θεματολογία, οι οποίες κάλυπταν τα θεματικά πεδία του διαγωνισμού, από την οπτική του δημιουργού τους, τόσο ως προς την αισθητική/καλλιτεχνική παρουσίαση όσο και ως προς τη διεπιστημονική, ολοκληρωμένη προσέγγισή τους.

Η αξιολόγηση των ταινιών έγινε από την Κριτική Επιτροπή η οποία αποτελούνταν από τον Μισέλ Δημόπουλο, κριτικό κινηματογράφου και πρώην Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως Πρόεδρο και μέλη τους Αλέξη Γρίβα, κινηματογραφιστή, Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, σκηνοθέτη και Δημήτρη Ρόκο, Ομότιμο Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Τα βραβεία
Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, μετά από διεξοδική συζήτηση, την απονομή:
- του 1ου βραβείου με χρηματική ενίσχυση 4.000 ευρώ, στον Βασίλη Παναγιωτακόπουλο, για την ταινία του, «Το παλατάκι των Αορίων» (Παραγωγή, Σκηνοθεσία : Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, Διάρκεια: 20’).
Η πρωτοβουλία των ανθρώπων της Εθιάς, ενός ορεινού χωριού στα Αστερουσία Όρη στην Κρήτη, να ξαναζωντανέψουν τον τόπο τους. Η επίμονη προσπάθεια, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση μεταμορφώνουν ένα χωριό φάντασμα σε ένα παραδοσιακό οικισμό με σεβασμό στο περιβάλλον. Μια πρωτοβουλία, στο πλαίσιο των αρχών και αξιών της Αξιοβίωτης Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.
- του 2ου βραβείου με χρηματική ενίσχυση 3.000 ευρώ, στους Αλέξανδρο Καραπέτση και Αυρήλιο Καρακώστα για την ταινία τους, «Πίσω από το Βουνό» (Παραγωγή: Αλέξανδρος Καραπέτσης, Σκηνοθεσία: Αυρήλιος Καρακώστας, Διάρκεια: 20’).
Η ταινία έχει ως αντικείμενο μελέτης την περιοχή του Ζαγορίου στην Ήπειρο, η οποία έχει οικολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ιδιαίτερης σημασίας. Στην ταινία επισημαίνονται τα προβλήματα της καθημερινής ζωής και οι παράγοντες οι οποίοι αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη. Επίσης, τονίζονται οι ευκαιρίες και τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη προοπτική για την ευημερία και την αναγέννηση του Ζαγορίου. Σκοπός της ταινίας ήταν να προσεγγίσει το θέμα μέσω μιας ανθρωποκεντρικής οπτικής, καθώς αυτό αναπτύσσεται μέσα από τις απόψεις και τη σκοπιά των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
- του 3ου βραβείου με χρηματική ενίσχυση 2.000 ευρώ, στον Δημήτρη Καρτέρη για την ταινία του, «Αυθόρμητη Αρχιτεκτονική Βοσκών» (Παραγωγή, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρτέρης, Διάρκεια: 13’ 40’’).
Καταγραφή των κτισμάτων των βοσκών στα βουνά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας. Ταινία τεκμηρίωσης σχετικά με την ιστορία, την εξέλιξη και την προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον των πρόχειρων καταλυμάτων των βοσκών.
- του επαίνου με χρηματική ενίσχυση 1.000 ευρώ στην Ευγενία Παπαγεωργίου για την ταινία της, «Πάρνωνας: το χρονικό μιας καταστροφής» (Παραγωγή, Σκηνοθεσία: Ευγενία Παπαγεωργίου, Διάρκεια: 17’).
Το 2007 ξεσπά πυρκαγιά στο χωριό Καλλιθέα του όρους Πάρνωνα. Οι αρχές δεν καταφέρνουν να θέσουν εγκαίρως τη φωτιά υπό έλεγχο και για 14 ολόκληρες μέρες διαδραματίζεται ένα ανεξέλεγκτο σκηνικό καταστροφής των δασικών εκτάσεων του βουνού. Τέσσερα χρόνια μετά, επιχειρείται ένας απολογισμός αυτής της καταστροφής. Η θέα των τεράστιων καμένων εκτάσεων παραμένει σοκαριστική. Με αφετηρία το χωριό Τσιντζίνα και συνοδοιπόρους τα παιδιά του χωριού ανακαλύπτουμε τον πλούτο του οικοσυστήματος του Πάρνωνα, καταγράφουμε τις συνέπειες της φωτιάς και προσπαθούμε να βρούμε τις απαντήσεις στο τι έγινε, τι δεν έγινε και τι πρέπει να αλλάξει για να αποφύγουμε στο μέλλον αντίστοιχες καταστροφές.
Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε επίσης την απονομή επαίνων, χωρίς χρηματική ενίσχυση:
- στον Δημήτριο Σταμούλη για την ταινία του, «Στη σκεπή του Αχελώου» (Παραγωγή, Σκηνοθεσία: Δημήτριος Σταμούλης, Διάρκεια: 18’).
Διερευνάται η σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Στους ορεινούς όγκους του Φράξου και των Αγράφων, μια μικρή ομάδα βοσκών και ένας μοναχός, περιγράφουν τη ζωή και τα βιώματά τους. Η παραμονή τους εκεί, συνειδητή ή μη. Παράλληλα ένας νομάρχης μιλάει για το πως αντιλαμβάνεται η πολιτεία της ορεινές κοινωνίες και τα περιθώρια ανάπτυξης, μέσα από ένα αμφιλεγόμενης χρησιμότητας τεχνικό έργο. Τα σημάδια της εκτροπής στο φυσικό περιβάλλον, που άλλοτε φαίνονται ανοιχτές πληγές και άλλοτε γλυπτικές παρεμβάσεις.
- Και στους Αλέξανδρο Δρακάτο και Αγγελική Πιττάκη, για την ταινία τους, «Ασπροπόταμος» (Παραγωγή: Αλέξανδρος Δρακάτος, Σκηνοθεσία: Αγγελική Πιττάκη, Διάρκεια: 20’).
Ο Αχελώος πηγάζει από τα βουνά της Νότια Πίνδου. Γεννιέται με το όνομα Ασπροπόταμος και στο πέρασμα του χαρίζει τη ζωή όχι μόνο σε χλωρίδα και πανίδα αλλά και στα βλαχοχώρια που τον στολίζουν. Ο Ασπροπόταμος πηγή ζωής και ανάπτυξης. Ο Ασπροπόταμος και η παρθένα περιοχή του χτες και του σήμερα.

Ο νέος διαγωνισμός
Για τον 2ο Διαγωνισμό Ταινιών Τεκμηρίωσης για το Περιβάλλον και την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών, η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι 10/10/ 2013. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τους όρους και την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα www.ntua.gr/MIRC.
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν:
- κείμενα για τη θεωρία και την πράξη της Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, στην ιστοσελίδα του Διεπιστημονικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, Δ.Π.Μ.Σ. του Ε.Μ.Π. «Περιβάλλον και Ανάπτυξη»: http://www.survey.ntua.gr/environ/keimena.html
- την 1η ανακοίνωση για το 7ο Διεπιστημονικό Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο του Ε.Μ.Π. και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π., με θέμα "Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην Ελλάδα στα χρόνια της πολυδιάστατης κρίσης. Αιτίες, ευθύνες, προτάσεις, μέτρα, δράσεις και προοπτικές", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μέτσοβο, το Σεπτέμβριο του 2013,
στην ιστοσελίδα του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. του Ε.Μ.Π: www.ntua.gr/MIRC.
http://www.epirusonline.gr/articles/culture/kinematograpontas_mia_alle_anaptuxe

Δεν υπάρχουν σχόλια: