Μαθαίνοντας τις τοπικές τεχνικές αρχιτεκτονικής

Στους Κήπους Ζαγορίου πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση του πιλοτικού προγράμματος κατάρτισης στην απόκτηση τεχνογνωσίας για τις εργασίες συντήρησης των αρχιτεκτονικών στοιχείων που συνθέτουν το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του τόπου, στο πλαίσιο του έργου Art' Terri, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leonardo da Vinci και αφορά στην μεταφορά καινοτομίας στον τομέα της κατάρτισης τεχνιτών, ώστε αυτοί να μπορούν να χαρακτηριστούν ως γνώστες των τοπικών τεχνικών σε αγροτικές περιοχές με υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική κληρονομιά.
Οι αγροτικές αυτές περιοχές με την εξαιρετική ποιότητα της αρχιτεκτονικής που διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας, αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης με αειφορική διαχείριση.
Μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά: στην οικονομική ανάπτυξη, στην κοινωνική ένταξη μέσω της συνειδητοποίησης των πολιτών ότι η αρχιτεκτονική και τοπική κληρονομιά αποτελεί μια σημαντική συλλογική αξία, στην εξειδίκευση και ένταξη στην αγορά εργασίας κατοίκων των αγροτικών περιοχών, στον σεβασμό του περιβάλλοντος με τη χρήση ντόπιων υλικών.
Όμως οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα:
- εξαφάνιση της γνώσης των παραδοσιακών τεχνικών
- άγνοια από μέρους των ιδιοκτητών της σημαντικής αξίας που έχει η υψηλή αρχιτεκτονική ποιότητα των κτιρίων
- ανεπάρκεια των εργολάβων σ' ότι αφορά την ποιότητα των αναστηλώσεων και των επεμβάσεων λόγω έλλειψης πολιτισμικών γνώσεων και εξειδικευμένης πρακτικής κατάρτισης
- εντελώς ανειδίκευτο τοπικό εργατικό δυναμικό.
Εξάλλου απουσιάζουν οι καταρτίσεις που συνδέουν γνώσεις που αφορούν το χώρο και εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις που προέρχονται από τον ίδιο το χώρο. Οι υπάρχουσες καταρτίσεις είναι εντελώς ανεπαρκείς για να διασώσουν την ιδιαίτερη αυτή τεχνογνωσία.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας κατάρτισης, στην οποία θα έχουν πρόσβαση κάτοικοι των συνήθως απομονωμένων αυτών τόπων, νέοι άνεργοι και γυναίκες, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτείται για τις εργασίες συντήρησης των αρχιτεκτονικών στοιχείων που συνθέτουν τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του τόπου.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος Art' Terri, οι εταίροι συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν εμπειρίες με αποτέλεσμα την παραγωγή μιας σειράς έργων:
- κατάρτιση ενός επαγγελματικού περιγράμματος για τεχνίτη ειδικευμένο στις τοπικές τεχνικές της κάθε περιοχής
- κατάρτιση ενός περιγράμματος σπουδών, με έμφαση στην πρακτική άσκηση μέσω πραγματικών έργων.
- κατάρτιση ενός οδηγού για τους εκπαιδευτές
- μια πειραματική κατάρτιση για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας
Η μεθοδολογία για την επεξεργασία όλων των έργων που εκπονήθηκαν προέρχεται από τη γερμανική μεθοδολογία BASICON, που χρησιμοποιήθηκε ως μεταφορά καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος Leonardo da Vinci.
Την ελληνική εκπροσώπηση έχει αναλάβει το ΚΕΚ Τεχνική Εκπαιδευτική ΑΕ. Τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου που υλοποιεί το πρόγραμμα είναι η γερμανική εταιρεία Zukuhftwbau από το Βερολίνο η οποία συνεισφέρει με το καινοτόμο μεθοδολογικό έργο BASICON, η εταιρεία Alpes de Lumiere από την περιοχή της Προβηγκίας στη Γαλλία, η εταιρεία Sud-Concept από την Κορσική, το Τοπικό Συμβούλιο της Μαγιόρκα και το Κέντρο Trebisov από τη Σλοβακία. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα Leonardo da Vinci υποστηρίζει το ΙΚΥ.

http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=38393:2012-06-25-06-12-05&catid=26&Itemid=4


Δεν υπάρχουν σχόλια: