Το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από το κράτος

Σε διαδικασία «αποτοξίνωσης από τον κρατισμό και τον κυβερνητισμό» μέσω της αποχώρησης από το κράτος βάζει το ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος - στοχεύοντας, τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο της συγκυβέρνησης, να διατηρήσει σε υπουργεία και οργανισμούς ελάχιστα στελέχη του κόμματος.
Ο κ. Βενιζέλος έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις του στους στενούς συνεργάτες του λέγοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επέλθει η κάθαρση, για να ανακτήσει την αξιοπιστία του.


Ως εκ τούτου - σύμφωνα με πληροφορίες - και στο θέμα της στελέχωσης του κράτους θα ακολουθήσει το μοντέλο της κυβέρνησης και θα περιορίσει τη συμμετοχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο μίνιμουμ, αποφεύγοντας την ταύτιση με την εξουσία ή ακόμη και τις επικρίσεις περί νομής της.
Προς το παρόν, όπως αποκάλυψε χθες στους βουλευτές του κόμματος, δεν πρέπει να παραιτηθεί κανένας γενικός ή ειδικός γραμματέας από υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς ώσπου ο ίδιος να συζητήσει το θέμα με τους κ. Σαμαρά και Κουβέλη, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από την ολοκλήρωση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτά τα πάντα σε σχέση με το μέλλον, κάτι που υπονόησε άλλωστε χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Το οριστικό πολιτικό πλαίσιο της χώρας - και άρα της κυβέρνησης - εξαρτάται από την έκβαση της δεύτερης φάσης της διαπραγμάτευσης. Γιατί εάν αυτό δεν πάει καλά, τότε πρέπει να ξανασυζητήσουμε συνολικά την εθνική στρατηγική» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση, τότε το ΠΑΣΟΚ θα δει εξαρχής τους όρους της συγκυβέρνησης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα τόσο για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και για το ενδεχόμενο αναβαθμισμένης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ ή και της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε επίπεδο υπουργών.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή του ομιλία είπε ευθέως ότι εάν τα τρία κόμματα συγκροτούσαν συγκυβέρνηση στις 7 Μαΐου με εντελώς διαφορετικά κατανεμημένες τις δυνάμεις των κομμάτων, τότε δεν θα γινόταν αναγκαστικά Πρωθυπουργός ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη αναφορά με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε τότε «όχι με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ» δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με την κριτική που άσκησε χθες στη Δημοκρατική Αριστερά με την οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κινούμαστε παράλληλα μετεκλογικά».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ενώ προεκλογική επιλογή του ΠΑΣΟΚ ήταν να σπάσει η τεχνητή πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «δεδηλωμένος στόχος των φίλων μας της ΔΗΜΑΡ ήταν να αναδειχθούν τρίτος πόλος» και αποδέκτης της τρίτης διερευνητικής εντολής.
Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας Βενιζέλου ήταν φυσικά και ο διαχωρισμός που έκανε από τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας με νόημα ότι «συνεργαζόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά ούτε πολιτικά». Οπως είπε υπηρετούμε με συνέπεια το εθνικό μας καθήκον αλλά δεν λησμονούμε την τεράστια ευθύνη της για το σημείο στο οποίο φτάσαμε.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4733635

Δεν υπάρχουν σχόλια: