Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Πιτούλη Θωμά στο 3ο Συνέδριο του ΠΣΗΕ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Γ. Θωμάς, συμμετείχε στο 3ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα από 24 έως 27 Ιουλίου 2014.
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου, ως ομιλητής στο συνέδριο, ανέφερε τα παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,
Κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους συντελεστές για την αρτιότητα οργάνωσης του συνεδρίου και να ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δόθηκε, της επικοινωνίας με όλους εσάς μέσω του βήματος αυτού.
Καλωσορίζω και από πλευράς μου, στη γενέτειρα πατρίδα, την Ελλάδα, την Ήπειρο, όλους εσάς που από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αψηφώντας αποστάσεις και κόστος, ταξιδέψατε για να συνευρεθούμε σήμερα εδώ στην πρωτεύουσα της Ηπείρου τα Ιωάννινα.
Κυρίες και Κύριοι
Διανύοντας αισίως τον τέταρτο χρόνο διοίκησης του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ως Αντιπεριφερειάρχης θα προσπαθήσω κάνοντας ουσιαστικά έναν απολογισμό, τον οποίο και μοιράζομαι μαζί σας, μέσα δε από αυτόν, να δώσω το ερέθισμα με κάποιες διαπιστώσεις και σκέψεις ώστε όλοι μαζί να προβληματιστούμε για το αύριο για τις προοπτικές και την εξέλιξη της Ηπείρου μας, και κατ’ επέκταση της πατρίδας μας.
Αναλαμβάνοντας την διοίκηση της αιρετής περιφέρειας μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την περικοπή πόρων προς εμάς, της τάξεως του 70% καταφέραμε να κρατήσουμε την λειτουργικότητα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε πολύ καλό, κατά κοινή ομολογία, επίπεδο.
Σε αυτό συνετέλεσε η συνεργασία που επιδιώξαμε και πετύχαμε με τις άλλες υπηρεσίες που δεν εποπτεύονται από την Περιφέρεια αλλά και με τον Α΄ βαθμό τοπικής Αυτοδιοίκησης , τους δήμους.
Μέσα σε αυτό τον «αγώνα επιβίωσης»ας μου επιτραπεί η έκφραση είχαμε εκτός των άλλων και την διαχρονική προσπάθεια του κεντρικού κράτους, που από την μία πλευρά ψήφισε τον νέο Νόμο για την Αυτοδιοίκηση προβλέποντας την αυτοτέλειά της και από την άλλη καταβάλει και επιτυγχάνει τον στραγγαλισμό μας με από την απόλυτη εξάρτησή μας από αυτήν.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ήπειρός μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της πρέπει στο ελληνικό γίγνεσθαι αλλά και στο πανευρωπαϊκό.
Αυτό όμως για να συμβεί εκτός της δικής μας προσπάθειας και της δικής σας υποστήριξης, χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα την θέληση του Αθηνοκεντρικού κράτους να δώσει την ευκαιρία του σχεδιάζειν-προγραμματίζειν και εκτελείν, στους ανθρώπους που γνωρίζουν και όχι σε αυτούς που στρογγυλοκάθονται στο κλεινόν άστυ και προχωρούν χωρίς πολλές φορές να ξέρουν κατά που πέφτει η Ήπειρος.
Βασικές στοχεύσεις μας, είναι και πρέπει με γοργά βήματα να προχωρήσουν σε ολοκλήρωση.
Η ανάδειξη και πιστοποίηση των προϊόντων μας με ταυτόχρονη προώθηση και στόχευση όχι μόνον την εγχώρια αγορά, αλλά με την βοήθειά σας την παγκόσμια.
Η ταυτόχρονη προώθηση όλων των μορφών τουρισμού στην περιοχή μας και τέλος η άρτια προσβασιμότητα προς και από την Ήπειρο.
Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα από τα προαναφερθέντα, οφείλω να θέσω και μία παράμετρο η οποία μέχρι σήμερα μας έχει βασανίσει υπέρμετρα και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Οφείλουν οι τοπικές κοινωνίες, όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες για την περιοχή μας, να βάλουν στο περιθώριο τις μεμψιμοιρίες και τα τοπικά εντός εισαγωγικών «μικροσυμφέροντα» κοιτώντας το κοινό συμφέρον, το συμφέρον για την Ήπειρο.
Αυτό έχει βέβαια να κάνει και με το ότι αυτές, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς τον πολιτικό κόσμο. Οφείλουμε να την ξανακερδίσουμε και γνωρίζω ότι τουλάχιστον σαν Περιφερειακή Αρχή το έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Με αυτές τις σκέψεις, κλείνοντας και τούτο γιατί ο χρόνος των εισηγήσεων ήταν πολύ περιορισμένος, εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο με καλά συμπεράσματα και προτάσεις.
Η Ήπειρος μας έχει ανάγκη όλους. Ευχαριστώ.»



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Πιτούλης παραμένει αντιπεριαφειάρχης Θεσπρωτίας;
Το ερωτώ διότι στις τελευταίες ανακοινώσεις της περιφέρειας ως αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας υπογράφει κάποιος Νικόλας Κάτσιος

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κάτσιος δεν υπογράφει ποτέ ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας. Δεν το επιτρέπει άλλωστε το αναγνωρισμένο ήθος του και η ευγενική καταγωγή του.
Υπογράφει μόνο ως Αντιπεριφερειάρχης κάνοντας χρήση της θεματικής ιδιότητας που έχει.