Πρόκειται για το ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα με τον τίτλο «Νέα Γη».
Η «Νέα Γη» άρχισε να γίνεται γνωστή από την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της παρουσίασης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή των έργων που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου. Κι όμως, αυτό το έργο ήταν έτοιμο από το 2008, αλλά, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «κοιμόταν»! Το έργο με προϋπολογισμό που έφτασε στο 1,2 εκατ. ευρώ, το υλοποίησε το ΤΕΙ Ηπείρου. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τις εποχές του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) και ολοκληρώθηκε την περίοδο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Ουσιαστικά, η ψηφιακή «Νέα Γη» ήταν έτοιμη το 2008, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ιστοσελίδας της (www.neagh.gr). Πρακτικά, όμως υπήρχαν προβλήματα στην τεχνική υποστήριξη του καινοτόμου αυτού ολοκληρωμένου γεωγραφικού συστήματος γεωμορφολογίας και παραγόντων που επηρεάζουν την παραγωγή από το ΤΕΙ Ηπείρου. Σήμερα, μετά και την επίσημη παρουσίασή του στην Άρτα, το έργο λειτουργεί κανονικά.
Στο ηλεκτρονικό αυτό έργο, ένας επισκέπτης μπορεί να βρει σημαντικά στοιχεία: από τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών και των ζωικών εκμεταλλεύσεων της περιφέρειας Ηπείρου και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη φυτική και ζωική παραγωγή μέχρι τη σύσταση εδάφους και υπεδάφους και τις κλιματικές συνθήκες σε κάθε περιοχή. Η συμβολή του στη λήψη απόφασης ανά καλλιέργεια και καλλιεργητική περίοδο είναι σημαντική.
Στα μείον της «Νέας Γης», είναι ότι δεν υπάρχει ανανέωση των πληροφοριών. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στα εδαφοκλιματικά δεδομένα, τα οποία δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να γίνει στα δεδομένα για τις νέες καλλιέργειες, ή ακόμα και για τις παλιές καλλιέργειες. Μέσω του συστήματος, ο επισκέπτης μπορεί να βρει αναλυτικά στοιχεία για την κάθε καλλιέργεια (για το ακαθάριστο κέρδος, την ανθρώπινη εργασία, τον βαθμό δυσκολίας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα). Για αρκετές από τις καλλιέργειες αυτές, όπως για τη στέβια ή για τη ροδιά, ενδεχομένως να υπάρχουν νέες εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα που μπορούν να βοηθήσουν έναν καλλιεργητή στο να πάρει αποφάσεις. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς εκτιμά ότι τη «Νέα Γη» θα πρέπει να την υιοθετήσει η Περιφέρεια, η οποία, όπως σημειώνει, «είναι αρμόδια για την κατεύθυνση της αγροτικής πολιτικής και μπορεί να σχεδιάσει το μέλλον του πρωτογενούς τομέα».
Στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται για το νέο ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και Έρευνας Ηπείρου (http://epirusinnovationcouncil.blogspot.gr/), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχει καταθέσει πρόταση για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Στην πρόταση αυτή, πρωτοστατεί η ανάγκη δημιουργίας ενός αποθετηρίου γνώσης σε επίπεδο περιφέρειας. Το επιμελητήριο εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μελέτες που αφορούν το γεωργικό προϊόν, όπως και ότι πρέπει να συμπληρωθεί το υφιστάμενο ολοκληρωμένο γεωγραφικό σύστημα της «Νέας Γης» με εδαφοκλιματικούς χάρτες.
Βαρβάρα Αγγέλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου