Τους 300.000 πλησίασαν τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία που απογράφηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει η «ΟΜΟΝΟΙΑ», που είχε αμφισβητήσει τον τρόπο απογραφής που είχε κάνει το 2011 η επίσημη Αλβανική Κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες οι καταγραφέντες ανέρχονται σε 286.852 άτομα.
Αριθμός υπερδεκαπλάσιος αυτού που είχε ανακοινώσει πέρυσι η κυβέρνηση Μπερίσα, η οποία έκανε λόγο για 24.361 απογραφέντες που δήλωσαν ότι είναι Ελληνικής Εθνικότητας, που σε ποσοστό αναλογούσε στο 0,87% του συνόλου του πληθυσμού της Αλβανίας.
Ο αριθμός των καταγραφέντων, όπως εκτιμούν στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας, ασφαλώς είναι αρκετά μικρότερος από τον αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας, καθώς υπήρξαν αρκετοί εκείνοι που για διάφορους λόγους δεν καταγράφηκαν.
Σύμφωνα μάλιστα με την «Ο¬ΜΟ¬ΝΟΙΑ» οι καταγραφέντες υπολογίζονται στο 85% του πραγματικού αριθμού των Βορειοηπειρωτών. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και το στοιχείο, ότι από την Ελλάδα έχουν εκδοθεί περί τις 300.000 δελτία Ομογενούς από την Αλβανία, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται όσοι ήδη είχαν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια και ελληνικές ταυτότητες ή βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η «ΟΜΟΝΟΙΑ» και το ΚΕΑΔ, είχαν ζητήσει από τους Έλληνες να απέχουν από τη διαδικασία της απογραφής του 2011, ενώ έντονη ήταν η αμφισβήτηση του πραγματικού αριθμού όσων είχαν απογραφεί, καθώς διαπιστώθηκαν - όπως δημόσια είχαν καταγγελθεί - παραλείψεις και μεθοδεύσεις προκειμένου να συρρικνωθεί ο Ελληνισμός της Αλβανίας.
Τα στοιχεία της καταγραφής
Σε προσέγγιση ανά γεωγραφική περιοχή και όχι τόπο προσωρινής διαμονής, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην ευρύτερη Περιφέρεια Αυλώνας έχουν συμπληρωθεί 85 841 ατομικά δελτία, στο Αργυρόκαστρο, 51 067 ατομικά δελτία, στην ευρύτερη Περιφέρεια Κορυτσάς 33 561, στο υπόλοιπο της Αλβανίας με σημείο αναφοράς την πρωτεύουσα Τίρανα 32 298, ενώ το υπόλοιπο των ατομικών δελτίων συλλέχθηκαν στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και αλλού. Η διαδικασία συμπεριέλαβε και την παλιά διασπορά, ως βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής.
Απ’ την πρώτη επεξεργασία προκύπτει ότι το 50% των μελών της ΕΕΜ έχει σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, διατηρεί όμως πολύ καλή επαφή με τη γενέτειρα, καθώς πάνω απ’ το 70% αυτών επισκέπτονται περισσότερες των τριών περιόδων τα χωριά και της πόλεις τους.
Ορθόδοξοι Χριστιανοί
Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, είναι εκείνο της θρησκευτικής πίστης, καθώς στο σχετικό ερώτημα έχουν απαντήσει άνω του 90%, δηλαδή 259 000 ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ το υπόλοιπο απλώς δεν συμπλήρωσε το σχετικό τετράγωνο. Το 65%, των συμμετεχόντων στη διαδικασία Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, δηλαδή 186 454 δήλωσαν ως μητρική γλώσσα την Ελληνική, ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί η Βλάχικη διάλεκτος με παράλληλη γνώση της ελληνικής καθώς και της Αλβανικής.
Η «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Την ικανοποίησή της για την αίσια ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταγραφής εκφράζει με ανακοίνωσή του το Γενικό Συμβούλιο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ».
«Τα αποτελέσματα της Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, που διενέργησε η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, θα είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα εσωτερικά της και την επεξεργασία θέσεων, αλλά και οδηγός για τα αναμενόμενα από μια κρατική διαδικασία που θα σέβεται την ελεύθερη έκφραση πάνω στα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια εθνική ή πολιτιστική μειονότητα».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/22424
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου