«Ταξίδι» ζωγραφικής στην εποχή του Ερωτόκριτου

Μια ευκαιρία να γνωρίσουν μια σημαντική καλλιτεχνική εκδήλωση του ελληνισμού μετά την πτώση του Βυζαντίου, δίνει στους Ηπειρώτες η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στο Ιτς Καλέ, θα γίνουν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο: «Εικόνες Κρητικής Σχολής στην Ήπειρο».

Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες Κρητών και ανώνυμων ζωγράφων από εκκλησίες, μοναστήρια και μουσεία της Ηπείρου, οι οποίες συγκεντρώνονται για πρώτη φορά, με κριτήριο την ένταξή τους ή τις επιρροές που φέρουν από την επονομαζόμενη «Κρητική Σχολή».
Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, Κωνσταντινοπολίτες ζωγράφοι μεταναστεύουν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη. Η ζωγραφική της Κρητικής Σχολής χαρακτηρίζεται από την όσμωση στοιχείων από την υστεροβυζαντινή παράδοση και τα παράλληλα δυτικά καλλιτεχνικά ρεύματα. Κύρια γνωρίσματά της είναι η τελειότητα των μορφών, οι οποίες αποδίδονται πιο γήινες και η εμμονή στην λεπτομέρεια δοσμένη με πλούσιο χρώμα. Από αυτό το καλλιτεχνικό περιβάλλον προέρχεται και ο μεγάλος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός ως Ελ Γκρέκο, αλλά και, στον τομέα της λογοτεχνίας, ο Β. Κορνάρος με τον «Ερωτόκριτο». Αν και έργα μνημειακής ζωγραφικής της Κρητικής Σχολής δεν έχουν εντοπιστεί στην Ήπειρο, η κυκλοφορία κρητικών εικόνων στην περιοχή αναδεικνύει την επιρροή που άσκησαν στη διαμόρφωση της εντόπιας μεταβυζαντινής ζωγραφικής.
Η έκθεση περιλαμβάνεται στις δράσεις του δήμου Ιωαννιτών για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/23134/2013-09-28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: