Βυζαντινά αριστουργήματα θα ταξιδέψουν στην Αμερική

Βίζα για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού βγάζει ο βυζαντινός πολιτισμός και ετοιμάζεται να παρουσιαστεί σε μια εντυπωσιακή έκθεση στην Ουάσιγκτον με αριστουργήματα από την Ελλάδα και τη Βενετία. Αριστοτεχνικά ψηφιδωτά, εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αντικείμενα μικροτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, λειτουργικά και οικιακά σκεύη, κοσμήματα και υφάσματα καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα που εκτίθενται για πρώτη φορά και χρονολογούνται από το 330 έως το 1453 συνθέτουν την έκθεση «Ουρανός και Γη.

Η τέχνη του Βυζαντίου από ελληνικές συλλογές», που διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη.
Μέσα από τα 180 εκθέματα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μετάβαση «από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο», τον «θρησκευτικό βίο», την «πνευματική ζωή», τις «χαρές της ζωής» και «Το Βυζάντιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης». Πρώτη στάση της έκθεσης είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον - τα εγκαίνια έχουν οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου - και εν συνεχεία, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, θα μεταφερθεί στο Μουσείο Γκετί, στο Μαλιμπού του Λος Αντζελες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: