«Πιάστηκαν» 60 γιατροί που έγραφαν φάρμακα σε νεκρούς

Έλεγχος σε άλλους 87 για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση
Για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ελέγχονται ήδη 87 γιατροί, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη πρόκειται κυρίως για καρδιολόγους, ορθοπαιδικούς και παθολόγους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί γιατρός ο οποίος συνταγογράφησε μέσα σε έναν μήνα φάρμακα αξίας 400.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, στα δίχτυα του οποίου έπεσαν άλλοι 60 γιατροί, έχουν γραφεί συνταγές φαρμάκων ακόμη και για νεκρούς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα γιατρού που έχει γράψει παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία σε νεκρό.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.

«Ούτως ή άλλως είναι να εφαρμοστεί από την 1/1/2014 και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι εκεί, ενώ το εξετάζουμε σε συνολική μας πρόταση για τους ανασφάλιστους. Εάν το διατηρήσουμε, γιατί μπορούμε επαναδιαπραγματευθούμε, θα το διατηρήσουμε μόνο με τέτοιους όρους ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν για τους ανασφάλιστους», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Στη συνάντηση με την τρόικα συμφωνήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.
Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί θα απομακρύνονται. Ακόμη, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.
Ερωτηθείς σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι συζητήθηκε γενικά η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημοσίου χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. «Αυτό θα γίνει οπωσδήποτε. Το αν θα είναι με μετατροπή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγοραστή ή αν θα είναι με κάποιο άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά από διάλογο», διευκρίνισε.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τέλος ότι η συνάντηση με την τρόικα έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί το διάστημα των τριών μηνών από την προηγούμενη επίσκεψή τους.
«Αναγνώρισαν ότι έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στο να βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα και του ΕΟΠΥΥ αλλά και γενικά η λειτουργία του Συστήματος Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι το υπουργείο ήταν «πιο μπροστά» σε σχέση με τις προσδοκίες των επικεφαλής της τρόικας.
ΣΥΡΙΖΑ: Κατεδαφίζουν οριστικά τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Για «οριστική κατεδάφιση δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη στον ΕΟΠΥΥ.
«Οι παραπλανητικές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί δημιουργίας ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σημαίνουν το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση των 12.500 για κινητικότητα και βεβαίως παράδοση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε μεγάλες επιχειρήσεις υγείας από τις οποίες θα επιλέξει να ‘αγοράζει’ υπηρεσίες ο νέος ΕΟΠΥΥ, με περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών που ήδη ταλαιπωρούνται και πληρώνουν από την τσέπη τους έχοντας μειωμένες παροχές», προειδοποίησε το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε τέλος ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση η πλήρης πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και ‘εισιτήρια της ντροπής’ στο σύνολο των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας «είναι αδιαπραγμάτευτη».



Δεν υπάρχουν σχόλια: