Αδικαιολόγητα υψηλή συνταγογράφηση σε Γιάννενα και Θεσπρωτία

Δύο γιατροί είχαν συνταγογραφήσει εξετάσεις αξίας μισού εκατομμυρίου


Σε λεπτομέρειες που τεκμηριώνουν το «πάρτι» στην υγεία πέρασε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε, τα φαινόμενα αφορούν μια κατηγορία γιατρών και όχι όλους και επισήμανε ότι είναι αδιανόητο σε αυτή την οικονομική συγκυρία να συνεχίζονται αυτές οι τακτικές. Όπως έκανε γνωστό, ήδη ελέγχονται 87 γιατροί σε όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι Νομοί Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας περιλαμβάνονται στους δέκα όπου παρατηρείται πολύ υψηλή συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, υπήρξαν γιατροί που έγραψαν παραπεμπτικά σε ασθενείς από έναν έως και τρεις μήνες μετά τον θάνατό τους.
Επίσης συγκεκριμένος γιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε 29 θανόντες, έως 17 ημέρες μετά τον θάνατό τους. Είναι ενδεικτικό ότι γιατροί έχουν γράψει παραπεμπτικά το 2013 σε ασθενείς που είχαν πεθάνει από το 2001 έως το 2008 ενώ τρεις διαφορετικοί γιατροί έγραψαν παραπεμπτικά που εκτελέστηκαν το 2013 στον ίδιο θανόντα από το 2001.
Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε τρεις διαφορετικούς θανόντες του 2005, 2006 και του 2011.
Οι υποθέσεις των γιατρών που ελέγχονται αφορούν σε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων. Η έρευνα δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν υπερβάσεις που ξεπέρασαν τα 53 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Αττική αδικαιολόγητα υψηλή συνταγογράφηση καταγράφεται σε γιατρούς της Νέας Σμύρνης, ενώ στην περιφέρεια η Λάρισα εμφανίζει τις υψηλότερες δαπάνες υγείας από συνταγογράφηση. Σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου υπερσυνταγογράφηση διαπιστώνεται στις ειδικότητες της παθολογίας, τη καρδιολογίας, της ορθοπεδικής, της γενικής ιατρικής και της μαιευτικής- γυναικολογίας.
Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους είναι οι νομοί Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Δράμας, Κέρκυρας, Χανίων και Ιωαννίνων.
Πέντε γιατροί στην Ήπειρο, περιλαμβάνονται στους 87 που ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Epiruspost.gr πρόκειται για δύο περιπτώσεις γιατρών στο Νομό Ιωαννίνων, δύο στο Νομό Θεσπρωτίας και μία στο Νομό Άρτας. Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΟΠΥΥ δεν προέκυψε ανάλογη περίπτωση για το Νομό Πρέβεζας.
Οι εν λόγω γιατροί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις και στη συνέχεια θα αποφασιστούν οι ποινές που θα επιβληθούν. Μάλιστα αν προκύψουν ενδείξεις είναι πολύ πιθανό ο έλεγχος να επεκταθεί σε βάθος χρόνου.
Μεταξύ των περιπτώσεων που ελέγχονται στην Ήπειρο είναι παθολόγος στην Ηγουμενίτσα με συνολική δαπάνη για το εξάμηνο σχεδόν 340.000 ευρώ. Στο ίδιο διάστημα έδωσε πάνω από 800 παραπεμπτικά και έκανε περισσότερες από 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.
Γιατρός στα Γιάννινα ελέγχεται για μεγάλο όγκο παραπεμπτικών επαναλαμβανόμενης νοσηλείας μακράς διάρκειας. Στο πρώτο εξάμηνο εξέδωσε παραπεμπτικά συνολικής δαπάνης 290 χιλιάδων ευρώ.
Άλλος γιατρός συνταγογραφούσε εξετάσεις μη σχετιζόμενες με την ειδικότητά του. Συνολικά έχει 720 παραπεμπτικά για εξετάσεις άλλων ειδικοτήτων ενώ παρουσιάζει μεγάλο αριθμό εξετάσεων που σχετίζονται με την ειδικότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα του υπουργείου υπερσυνταγογράφηση διαπιστώνεται στις ειδικότητες της παθολογίας, της καρδιολογίας, της ορθοπεδικής, της γενικής ιατρικής και της μαιευτικής- γυναικολογίας.
epiruspost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: