«Λαβράκια» και στην Ήπειρο βγάζει ο έλεγχος σε γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα

Σε ανίατη ασθένεια έχει εξελιχθεί για τον ΕΟΠYΥ η υπερβολική συνταγογράφηση. Όμως τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι περιπτώσεις όπου γιατροί φορτώνουν τους ασθενείς τους με πλήθος διαγνωστικών εξετάσεων οδηγώντας τους έτσι σε συγκεκριμένα ιδιωτικά κέντρα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται στην περιοχή της Ηπείρου ο έλεγχος που γίνεται από τον ΕΟΠYΥ σε ολόκληρη τη χώρα και από τον οποίο προκύπτουν... λαβράκια!

Και για τις περιπτώσεις αυτές, αφού ο έλεγχος ολοκληρωθεί, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και θα φτάνουν μέχρι την οριστική διακοπή συνεργασίας των γιατρών με τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προκύπτει ότι η υπερ-συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς συνεχίζεται με αποτέλεσμα να φορτώνουν τους ασθενείς με παραπεμπτικά για σωρεία άσκοπων εξετάσεων.
Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που η ειδικότητά τους δεν δικαιολογεί παραπομπή για εξειδικευμένες εξετάσεις όπως μαγνητικές ή αξονικές.
Όλες οι περιπτώσεις ελέγχονται σχολαστικά και αμέσως μετά οι γιατροί θα κληθούν να δοθούν να δώσουν εξηγήσεις. Για όλους εκείνους όπου δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι τεκμηρίωσης της παραπομπής αναμένεται να υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες που για πρώτη φορά θα φτάνουν στη διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΥ. Και ο κανόνας αυτός, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται να έχει καμία εξαίρεση, αφού έχει διατυπωθεί η πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας οι έλεγχοι να προχωρήσουν μέχρι τέλους.
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, δείχνουν πως ούτε η ηλεκτρονική αποτύπωση των ιατρικών συνταγών (e- syntagografisi και e-diagnosis) αλλά ούτε και ο έλεγχος των ηλεκτρονικών συνταγολογίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να συγκρατήσουν τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ενώ το υπουργείο υγείας θεωρεί ότι οι τρέχοντες έλεγχοι και η δημοσιοποίηση των στοιχείων που θα ακολουθήσει θα συμβάλλει στο να συγκρατηθεί η δαπάνη εντός των ενδεδειγμένων ορίων.
Έτσι ο έλεγχος που γίνεται είναι σχολαστικός, όλα τα παραπεμπτικά και τα κόστη περνούν από μικροσκόπιο και εντός των ημερών οι αποφάσεις αναμένεται να επισημοποιηθούν.
 

http://www.epiruspost.gr/reportaz/koinonia/21011-2013-09-16-20-47-04.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: