Πρόγραμμα Παραγωγικής Ανασυγκρότησης – Εναλλακτικός τουρισμός στη Θεσπρωτία

Του Παύλου Παπαρούνα
Συντονιστή ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Κατά κοινή ομολογία ο τουρισμός εξελίσσεται στην ισχυρότερη ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να μας βγάλει από την κρίση.
Ο τουρισμός δεν περιορίζεται μόνο στην παραλία, στο κολύμπι, στον ήλιο, αλλά είναι εξίσου η φυγή από την καθημερινότητα με τη βίωση μιας εμπειρίας στην ενδοχώρα, ένας περίπατος, μια φυσιολατρική εξόρμηση, μια γαστρονομική απόλαυση, μια αθλητική δραστηριότητα, η περιήγηση σε ένα τοπίο και η επίσκεψη σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό μνημείο.
Αν και σπάνια τα συναντάς όλα μαζί, στην Ήπειρο έχεις το προνόμιο όλα αυτά να συνυπάρχουν.
Οι δραστηριότητες υπαίθρου, όπως η πεζοπορία, είναι ανεπτυγμένες σε όλη την Ευρώπη. Όπου υπάρχουν πιστοποιημένα μονοπάτια τα επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, περιπατητές από όλο τον κόσμο. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού πρέπει να αποτελούν αγορά-στόχο για τους προορισμούς που διαθέτουν περιπατητικά μονοπάτια. Η Θεσπρωτία μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Θα πρέπει να υπάρξει μια αποτύπωση και καταγραφή των μονοπατιών (παλιά Σαγιάδα, μονοπάτι Λάγκαρη, Όρη Φιλιατών και Σουλίου, φαράγγι του Αχέροντα κτλ). Παράλληλα αυτά θα δώσουν μια υπεραξία και εισόδημα στους παραγωγούς προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή.
Μεγάλο τμήμα της Θεσπρωτικής γης αποτελεί περιοχή με ειδικό καθεστώς προστασίας και φυσικά με ειδικό οικολογικό ενδιαφέρον. Το φαράγγι του Καλαμά μέχρι το Δέλτα, στις εκβολές του, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή με δυσπρόσιτα σπήλαια στις πλαγιές και σημαντική ζώνη παραποτάμιας βλάστησης. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ποταμού Αχέροντα και το έλος του Καλοδικίου αποτελούν αντίστοιχες περιπτώσεις λόγω των πολλών ειδών φυτών και δένδρων, αλλά και γιατί αποτελούν σημαντικό υγρότοπο και μεταναστευτικό πέρασμα για τα πουλιά.
Επιπλέον η τοπική γευστική ηπειρώτικη κουζίνα, οι ξεχωριστές γαστρονομικές και οινικές προτάσεις, τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της περιοχής με υψηλή διατροφική αξία και κορυφαία ποιότητα μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Επίσης, οι αθλητικές δραστηριότητες που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στα περισσότερα χωριά της Θεσπρωτίας μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για μεγάλη μερίδα τουριστών, με αποτέλεσμα η περιοχή να ωφελείται πολλαπλά. Απαραίτητη προϋπόθεση να καταστούν βιώσιμες και να αντέξουν στο χρόνο. Ενδεικτικά μπορεί κανείς να κάνει ιππασία, rafting χαμηλού βαθμού δυσκολίας, βαρκάδα, κανό. Υπάρχει περιθώριο διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων με ευρύτερο ενδιαφέρον (αγώνες δρόμου, κολύμβησης, ποδηλάτου, αλεξίπτωτο πλαγιάς)
Οι εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού υψηλής ποιότητας, καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, οι αρχαιολογικοί χώροι και η σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία, η ανάδειξη της ιστορικής αξίας της περιοχής μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο. Πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη μνημείων, με κορυφαία δράση το πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής των πέντε Αρχαίων Θεάτρων (Νικόπολη, Αμβρακία, Δωδώνη, Γιτάνων, Νεκρομαντείο), για την πολιτιστική αξία του μυθικού Αχέροντα, την ιστορική αξία της περιοχής (Σούλι). Η συνολική εικόνα διαμορφώνεται και από την παρουσία αξιόλογων ιστορικών μνημείων (Φανωτή, Κάστρο Παλαιοσδίνας, Ραβενής, Γέφυρα Παλαιοσδίνας, Μύλος Αναβρυστικού, Δημόκαστρο Πέρδικας, Κούγκι, Ελέα, Πύργος Ραγίου κτλ).
Οι ιαματικές πηγές συντελούν στην αύξηση της επισκεψιμότητας για ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπεία ή που απλώς επιθυμούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητές τους ή από τη χρήση φυσικών πηγών (πηλοθεραπεία στη Σαγιάδα).
Ο τόπος μας πρέπει να εκμεταλλευτεί τον θρησκευτικό πλούτο του και να συντελέσει στην αύξηση μιας από τις πιο ποιοτικές μορφές τουρισμού. Είναι ένας εξαιρετικός προσκυνηματικός προορισμός, τον οποία αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία, τόποι λατρείας και περισυλλογής, ασκηταρειά και ναοί που αποτέλεσαν σημεία τομής για την απελευθέρωση της Ηπείρου βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή (Οι ιερές μονές Γηρομερίου, Παγανιών, Παναγίας Παραμυθίας, Παναγίας στη Μίχλα, Μεταμορφώσεως της Πλακωτής, το ασκηταρειό του Αγίου Αρσενίου στη Βέλιανη και στο Μορφάτι, ο Άγιος Αθανάσιος στην Πέρδικα, οι Πέντε Εκκλησιές κτλ).
Η Εγνατία και η Ιόνια Οδός σε συνδυασμό με τα αεροδρόμια του Ακτίου και των Ιωαννίνων θα ενισχύσουν σημαντικά τον τουρισμό στη Θεσπρωτία. Θα απαιτηθούν άμεσα νέες υποδομές όπως μαρίνες, τουριστικά καταφύγια, καταδυτικό πάρκο, προώθηση της κρουαζιέρας.
Θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην αναβάθμιση της ποιότητας και τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών στοχεύοντας σε μια ενιαία στρατηγική προκειμένου να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των τουριστικών πόρων και η διάχυση της τουριστικής ροής με την ολοκληρωμένη προβολή-προώθηση της Θεσπρωτίας ως ενιαίου τουριστικού προορισμού.
Εν κατακλείδι, οι επαγγελματίες πρέπει να κατανοήσουν ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι ατομικό, αλλά συλλογικό «άθλημα». Η καλή εξυπηρέτηση, η ποιοτική παροχή υπηρεσιών, το ευχάριστο περιβάλλον συμβάλλουν θετικά σε όλους, ενώ αντίστοιχα η «αρπαχτή», η αδιαφορία, η εκμετάλλευση μπορούν να απομακρύνουν τους επισκέπτες και να επηρεάσουν αρνητικά το σύνολο των επαγγελματιών. Θα ήταν χρήσιμο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο να συναντώνται. Μία στην έναρξη της σεζόν για προγραμματισμό και συντονισμό των προσπαθειών θέτοντας κοινούς στόχους και μία με την λήξη κάνοντας τον απολογισμό και σχεδιάζοντας τις διορθωτικές ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προβούν για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στη ζωή, τα οποία αργά κτίζεις αλλά γρήγορα γκρεμίζονται. Η αειφόρος και η ήπια τουριστική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, ο σεβασμός στο οικοσύστημα ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και όχι αποφυγή, γιατί αργά ή γρήγορα η φύση εκδικείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: