Μια σεμνή τελετή για έναν σπουδαίο ιεράρχη!

Μία σπουδαία μορφή της Ορθοδοξίας, έναν ακούραστο εργάτη της αγάπης, τίμησε η Πρέβεζα. Στον τόπο που αποτελεί την ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του, την Πρέβεζα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, ύστερα από σχετική απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Πρεβέζης χαρακτήρισε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανακήρυξη του κ. Αναστασίου σε επίτιμο δημότη μία πράξη «βαθειά και ουσιαστική, που τιμά τον μεγάλο ιεράρχη, τον μεγάλο πνευματικό ηγέτη της εποχής, για το μεγάλο έργο που προκαλεί δέος και σεβασμό».

Αναφέρθηκε στη σχέση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου με την Πρέβεζα, καθώς είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του, Ρωξάνης Μαλτέζου, και μίλησε για το ανθρωπιστικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό του έργο στην Αλβανία, την οικουμενική προσφορά του, χαρακτηρίζοντας τον αληθινό εργάτη της Εκκλησίας για 57 χρόνια, στην υπηρεσία της ειρήνης και του ανθρώπου.
Ο ιεράρχης από την πλευρά του εξέφρασε αισθήματα δοξολογίας στον Θεό, συγκινήσεως, βαθειάς ευχαριστίας και αισιοδοξίας, ενώ ανέφερε: «Βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την αναζήτηση των ριζών μου. Όλοι έχουμε μια ιστορία που περνά από συγκεκριμένες πόλεις, οικογένειες και ανθρώπους. Και πρέπει, με πολύ ευγνωμοσύνη πάντα να θυμόμαστε όλη αυτή την σειρά των ευλογημένων ανθρώπων που οδήγησαν τα βήματα μας».
Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας μίλησε για την αισιοδοξία του, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, θα ξεπεραστούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι στην πατρίδα μας. Έχω την βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν ανησυχώ για τις κρίσεις. Είναι σαν τις αρρώστιες. Αλλά όταν κανείς κάνει σαφή θεραπευτική αγωγή τα πράγματα πηγαίνουν όπως θα το ήθελε. Και είμαι βέβαιος ότι προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Επίσης, όπως είπε, αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχηθεί στην πολιτεία της Πρέβεζας, «αλήθεια, αγάπη και κάλος, τα 3 χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την Ορθοδοξία».
Νωρίτερα στο Δημαρχείο της Πρέβεζας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μετέφερε στον κ. Αναστάσιο τις προσωπικές ευχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, ενώ του απέδωσε τα εύσημα για το μεγάλο έργο που επιτελεί.
«Εμπνέετε βαθειά εκτίμηση και τον σεβασμό ούτως η άλλως, χωρίς να χρειάζεται καμία προσπάθεια. Προσπάθεια σας είναι όλο το μεγάλο έργο το οποίο έχετε επιτελέσει όλο αυτό το διάστημα με σεμνότητα, τόσο κοινωφελές όσο και ποιμαντικό, αλλά και οι διάφορες δράσεις που είναι για όλες τις ομάδες και για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ανάγκη. Σας θεωρούμε ως ένα παράδειγμα διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ευχήθηκε στον προκαθήμενο τις Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία δύναμη για να συνεχίσει το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελεί, ένα έργο, όπως ανέφερε, το οποίο έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά με την ιεραποστολή στην Αφρική. Παράλληλα ο Γιάννης Αμανατίδης τόνισε, πως με την αναστήλωση και την ίδρυση ιερών ναών στην Αλβανία, η ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει παγκόσμια ακτινοβολία και πρόσθεσε ότι θεωρεί μεγάλη τιμή την παρουσία του σήμερα στην Πρέβεζα.
Ο δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης υποδέχτηκε στο Δημαρχείο τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας και εξέφρασε εκ μέρους των Πρεβεζάνων αισθήματα ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό του, ενώ ευχήθηκε «ο Θεός να του δίνει δύναμη και υγεία, να συνεχίσει το ορατό και θεάρεστο έργο του για τον άνθρωπο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: