Το τσάμικο, τα θύματά του και η πρωτοβουλία Μπέζα

Από τη στήλη «Η γωνιά μου» της εφημερίδας «Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ»

Παρακολουθώ με προσοχή τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και αφορούν το ζήτημα του τσάμικου. Βλέπω κάποιες προσεγγίσεις του τύπου ήξεις- αφίξεις και κάποιες άλλες με αμφιβόλου σοβαρότητας επιχειρήματα, οι οποίες θέλουν να επιχειρήσουν την υποβάθμιση του τσάμικου ζητήματος συνολικά αλλά και την πρωτοβουλία κάποιων συμπολιτών μας να ιδρύσουν έναν Σύλλογο απογόνων θυμάτων των θηριωδιών που έκαναν οι Τσάμηδες στην περιοχή της Θεσπρωτίας κατά κύριο λόγο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλες αυτές τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι δύο κατά την γνώμη μου. Το πρώτο αφορά αυτή καθ’ εαυτή την ύπαρξη του τσάμικου προβλήματος και το δεύτερο έχει να κάνει με το αν βοηθάει η ίδρυση ενός τέτοιου Συλλόγου.

Στο πρώτο θέμα η θέση μου είναι ξεκάθαρη: Σαφώς και δεν υπάρχει θέμα τσάμικου για τη χώρα μας, μια και αυτό λύθηκε στην δίκη των δοσιλόγων. Αυτό όμως αρκεί για να πούμε ότι όντως δεν υπάρχει θέμα; Προφανώς και δεν αρκεί.

Για μας δεν υπάρχει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους άλλους. Ξέρετε πολύ καλά ότι στην Αλβανία έχει ιδρυθεί κόμμα Τσάμηδων, ότι έχει γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ότι έχουν αντιπρόεδρο στο αλβανικό Κοινοβούλιο. Ξέρετε επίσης καλά ότι ορισμένοι εξ αυτών υποχρέωσαν στην κυριολεξία τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, να μπει από την πίσω πόρτα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του προκειμένου να … αποφευχθούν επεισόδια.

Δίπλα σε αυτό το περιστατικό και η «ατυχής» έκφραση ξένου διπλωμάτη ο οποίος μίλησε για την υπόθεση των Τσάμηδων και την περιουσία αυτών στη χώρα μας όταν επισκέφθηκε προεκλογικά τη γείτονα χώρα.

Ένα θέμα δεν υπάρχει όταν συμφωνούν όλοι για τη μη ύπαρξή του.
Παράδειγμα: Για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα η FYROM να πάρει επίσημα το όνομα «Μακεδονία», αλλά ΟΛΑ σχεδόν τα κράτη όπου γης με το όνομα «Μακεδονία» την γνωρίζουν και την φωνάζουν και έχουν διπλωματικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις μαζί της. Σε μας, στην χώρα μας αρκεί που δεν την έχουμε αναγνωρίσει με αυτό το όνομα!!!
Και λοιπόν;

Επίσημα επομένως για την Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων. Ανεπίσημα πολλές διπλωματικές δυνάμεις επιθυμούν να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο από την πίσω πόρτα. Και για τον λόγο αυτό ας μη στρουθοκαμηλίζουμε…

Η ίδρυση του Συλλόγου
Σε ότι αφορά την ίδρυση του Συλλόγου τώρα. Αν διαφωνούμε κάποιοι γιατί μεταξύ των εμπνευστών στη δημιουργία του Συλλόγου είναι και ο πρώην υπουργός Αντώνης Μπέζας, η απάντηση μου είναι: «Έλεος δηλαδή. Πόση μικρότητα ακόμη!!!».

Σε τελική ανάλυση για να τα λέμε και έξω από τα δόντια, κάποιοι πρέπει να παράξουν πολιτική και όχι μόνο με τις χοροεσπερίδες, τους γάμους, τις βαπτίσεις και τα πανηγύρια…
Το προσπερνώ γιατί η άποψη αυτή με αναγκάζει να υπερασπιστώ έναν πολιτικό, κάτι που δεν το θέλω, και με υποχρεώνει να την χαρακτηρίσω αστεία.

Σαφώς και η ίδρυση του Συλλόγου δεν δημιουργεί απολύτως κανένα θέμα. Σε κάθε περίπτωση ζούμε σε μια ελεύθερη δημοκρατική χώρα στην οποία οι ομάδες πολιτών μπορούν, στα πλαίσια του Συντάγματος, να ενεργήσουν ελεύθερα.

Γιατί μας φοβίζει η ίδρυση ενός τέτοιου Συλλόγου και δεν μας φοβίζουν οι δεκάδες προκλήσεις που δεχόμαστε καθημερινά ως έθνος και ως λαός από τους απόγονους των δοσίλογων, που σήμερα ζουν στην Αλβανία; Μήπως άραγε φοβάστε, όσοι το φοβάστε, ότι ο Σύλλογος των απογόνων των θυμάτων Τσάμηδων θα… θυμώσει τους Τσάμηδες και την Αλβανία και θα προχωρήσουν σε νέες προκλητικές ενέργειες;

Αυτό κάτι άλλο μου θυμίζει. Το σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω.
Να το δούμε και κάπως διαφορετικά το όλο θέμα: Επίσημα για τη χώρα μας δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην απαντά σε καμία από τις εκατοντάδες προκλήσεις των Τσάμηδων αλλά και του επίσημου αλβανικού κράτους ορισμένες φορές. Και δεν απαντά γιατί αν το κάνει είναι σαν να αναγνωρίζει την ύπαρξη του τσάμικου. 

Ο Σύλλογος λοιπόν θα μπορεί να αποτελέσει ένα είδος αντίβαρου που θα είναι σε θέση να προωθεί θέσεις – απαντήσεις στα όσα οι απόγονοι των συνεργατών με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής, οι απόγονοι των δοσίλογων πιο απλά διατυμπανίζουν.

Σήμερα ακούγεται μόνο η φωνή των δοσίλογων χωρίς απάντηση. Αύριο, θα μπορεί να ακουστεί και η ελληνική φωνή. Θα μου πείτε υψηλή πολιτική;
Τι να κάνουμε; Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Και για να προλάβω ορισμένους εκπροσώπους συλλογικοτήτων… Τι και ποιους εξυπηρετεί ο Ρουβίκωνας σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: