Φλερτάρει με την αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης

Με εκτίμηση ψήφου στο 36,7% (και πρόθεση στο 26%), η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη φλερτάρει πλέον ανοιχτά με την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, οπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύουν τα «Νέα Σαββατοκυριακο».
Είναι η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση που καλύπτει χρονικά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, αλλά και τα όσα ακολούθησαν όπως το ζήτημα της επένδυσης στη Χαλκιδική και τη ρύπανση στον Σαρωνικό από το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ». Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα:
α) Το πολιτικό σκηνικό είναι αμετάβλητο και ουσιαστικά μη αναστρέψιμο. Η ΝΔ διατηρεί ένα δημοσκοπικό προβάδισμα της τάξεως του 14% και στην παράσταση νίκης απολαμβάνει ένα 68% (μειωμένο πάντως από το 77% της προηγούμενης μέτρησης.

β) Σε μια επτακομματική Βουλή, το ποσοστό 36,7% της ΝΔ μεταφράζεται σε 149 βουλευτές. Αν από την άλλη δεν καταφέρουν να πιάσουν το όριο οι ΑΝΕΛ (η Μetron Analysis τους δίνει στο 2,9%) τότε η ΝΔ μπορεί να φτάσει και τους 160 βουλευτές, θα έχει δηλαδή την πρώτη κυβέρνηση με αυτοδυναμία από το 2011.
γ) Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη με ποσοστό 6,2% (και εκτίμηση 8,8%) αποτελεί μια «προίκα» για τον υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι μετρήθηκε στο 2,8%, γεγονός που αθροιστικά τοποθετεί τον νέο φορέα σε διψήφια ποσοστά, σε μια επιστροφή στο 2012.
Πιο αναλυτικά στη δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα «Νέα Σαββατοκύριακο», στην πρώτη θέση, αν και με ελαφρώς μειωμένο προβάδισμα, βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με 26% (και εκτίμηση ψήφου 36,7%) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόθεση ψήφου 16,1% (και εκτίμηση 22,7%).
Στην πρόθεση ψήφου (και στην εκτίμηση ψήφου) για πρώτη φορά η ΔΗΣΥ πέρασε στην τρίτη θέση με ποσοστό 6,2% (και εκτίμηση 8,8%). Στο 7,3% ετιμήθηκε το ποσοστό της Χρυσής Αυγής και στο 7,1% αυτό του ΚΚΕ, που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Τρία κόμματα, η Ενωση Κεντρώων (με εκτίμηση ψήφου 3,4%), οι ΑΝΕΛ (με 2,9%) και Το Ποτάμι με 2,8%, με τα σημερινά δεδομένα, αν είχαμε εκλογές, θα έδιναν τη μάχη της εισόδου στο Κοινοβούλιο και από τη δική τους επιτυχία ή μη θα καθοριζόταν και η δυνατότητα αυτοδυναμίας ή όχι της ΝΔ.
Κατ’ ουσίαν η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι με τη συμπλήρωση της διετίας από τις τελευταίες εκλογές και την επικράτηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει συντελεστεί μια δραματική μεταστροφή του εκλογικού σώματος.
Παράλληλα πάντως, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η πολιτική αντεπίθεση που επεδίωξε ο κυβερνητικός συνασπισμός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την επίσκεψη Μακρόν, τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε επιχειρήσεις και την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, έφερε κάποια αποτελέσματα: έβαλε φρένο στην πολύμηνη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ και φρενάρισε την απαισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας (που παραμένει πάντως, σε δυσθεώρητα ύψη, άνω του 75%), ενώ πλέον ένα 60% των πολιτών πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.
Στο ερώτημα πάντως για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας δεν τα έχει καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα: μόλις 13% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένανατι ενός 25% για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: