Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ κ. Στέργιος Γιαννάκης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου κ. Γιάννης Λώλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καψάλης ο οποίος επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πάργας καθώς και πλήθος κόσμου.
Στο χαιρετισμό του, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνης Νάστας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Όλοι μας οφείλουμε να θυμόμαστε, τη μαύρη εκείνη ημερομηνία, 10 Αυγούστου του 1943, που οι Γερμανοί ναζί και οι συνεργάτες τους Τσάμηδες, χτυπήσανε το Φανάρι και σκόρπισαν το θάνατο και τον πόνο του πολέμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα, τον περασμένο Οκτώβριο, τον εορτασμό αυτής της επετείου από το Δήμο μας, μετά από αίτημα που λάβαμε από την Τοπική Κοινότητα Σταυροχωρίου.
Για να αναδείξουμε και να βάλουμε τη σημερινή επέτειο στη θέση που της αξίζει και να γνωρίσουν οι νεώτερες γενιές, όσα προηγήθηκαν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, αλλά και τον αντιστασιακό αγώνα των παππούδων και των πατεράδων μας, απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές και τους Τσάμηδες της περιοχής. Για να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη και η αλήθεια. Τέτοια γεγονότα, που προκύπτουν από τον ηρωισμό του λαού μας, αποτελούν τα καλύτερα διδάγματα για το σήμερα και το αύριο, για τις αρχές και τις αξίες στις οποίες στηρίζεται ο ελληνισμός».
Στο χαιρετισμό- καλωσόρισμα, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σταυροχωρίου κ. Βασίλης Κατσούκης, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η σημερινή εκδήλωση, είναι χρέος και οφειλή του Δήμου Πάργας. Είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας, ο οποίος δεν παραχαράσσεται, δεν αγνοείται δεν σιωπάται. Εμείς οι τρείς πρωτεργάτες της θα είμαστε στο πλευρό σας και θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας.
Τούτη τη γη που τα πρώτα μας βήματα κάναμε και λεύτερη τη βρήκαμε, δίχως να γνωρίζουμε τι έχουν περάσει οι πρόγονοί μας, είναι χρέος μας να την τιμήσουμε. Σκαλίζοντας τους θησαυρούς του τοπικού μας πολιτισμού, ανακάλυψα ότι τη μαύρη εκείνη περίοδο του φασισμού, η ηρωική αντίσταση, ο πατριωτισμός, τα εθνικά ιδεώδη, η ανδρεία και η λεβεντιά των παππούδων και των γιαγιάδων μας ήταν ανάλογες των μεγάλων ηρώων της ελληνικής φυλής».
Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας κ. Νικόλαος Σμπόνιας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Εύχομαι να σταματήσει ο αέρας της παραφροσύνης σε όλους τους λαούς και να γίνει το αίμα των αθώων θυμάτων αέρας σύνεσης , ένας άνεμος για την Ευρώπη των λαών, για τη συναδέλφωση και την αλληλοϋποστήριξη, όλων εκείνων των λαών που χειμάζονται και που έπεσαν θύματα μιας άλλης ιστορίας, οικονομικής, την οποία βιώνει σήμερα η Ελλάδα».
Στο χαιρετισμό, του ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η περίοδος της γερμανικής Κατοχής είναι πράγματι μια από τις πιο σκοτεινές και πιο αιματηρές περιόδους για τις περιοχές της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας. Είναι υποχρέωση των ιστορικών και της επιστήμης να δώσουν μια ρεαλιστική, μια όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια και την πραγματικότητα εικόνα των συμβάντων εκείνης της εποχής αλλά και των αιτίων που τα προκάλεσαν.
Είναι όμως και δική μας υποχρέωση, εμάς των απογόνων , να μη μείνουμε απαθείς και αδρανείς απέναντι στα γεγονότα και την Ιστορία. Να μην αφήσουμε να «πέσουν» αυτά τα γεγονότα στη λήθη. Να δημιουργήσουμε στις νεώτερες γενιές μια γνήσια ιστορική και εθνική συνείδηση. Γιατί η δική μας άγνοια και η ελλιπής ενημέρωση γύρω από τα γεγονότα και τις αιτίες, μπορεί να λειτουργήσουν ως εργαλείο στα χέρια κάποιων επιτήδειων, που για δικούς τους λόγους, επιχειρούν να διαδώσουν μια στρεβλή εικόνα για αυτά που συνέβησαν στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια της Κατοχής».
Τέλος, στην ομιλία του, ο κεντρικός ομιλητής κ. Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Είναι σημαντικό τόσο η έννοια της αποζημίωσης όσο και αυτή της ηθικής αποκατάστασης των θυμάτων να μη συνδέονται με μονοδιάστατο τρόπο με τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία, διότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος της μονομερούς προσέγγισης και της δημιουργίας προκαταλήψεων, σκληρής αντιπαλότητας, έχθρας και μίσους. Καλό είναι λοιπόν, να γίνει αποτελεσματικότερη ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και ανάπτυξη ιστορικού προβληματισμού της εκπαιδευτικής κοινότητας γύρω από το ζήτημα του φασισμού και του ναζισμού, ώστε οι πρωταγωνιστές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί, να διαχειριστούν ιδεολογήματα, πρακτικές και προκλήσεις για το φασισμό στο σχολικό περιβάλλον από σαφώς ευνοϊκότερη θέση, με αρτιότερη γνώση του αντικειμένου και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης δεν είναι να ανακυκλώσουμε πάθη, ούτε να ξύσουμε παλιές πληγές, αλλά είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη αθώων συμπολιτών μας που είτε κατέστρεψαν την περιουσία τους, είτε έχασαν την ίδια τη ζωή τους, επειδή κάποιοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να υπηρετηθούν τα εγκληματικά τους σχέδια. Πάντως σε κάθε περίπτωση, στα χωριά του Φαναρίου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1943 και μέχρι το τέλος της Κατοχής, υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους βίαια, υπάρχουν πεσόντες, υπάρχουν νεκροί. Υπάρχουν δράστες και θύτες που έπρεπε να λογοδοτήσουν απέναντι στα θύματα και απέναντι στην ανθρωπότητα».
Μετά τους χαιρετισμούς και την ομιλία, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη θεατρική παράσταση «Στα καλντερίμια της σιωπής, πηγαίνοντας προς το απόσπασμα» από τον θίασο «ΕΝ ΟΔΩ» σε κείμενα της κας Κατερίνας Ντάση και σκηνοθεσία του κ. Αντώνη Γάκη. Την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης αποτελούσαν οι Σταυροχωρίτες, Βασίλης Κατσούκης, Όλγα Μπαρκαμπά και Κατερίνα Ντάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου