Μας αφορά ως Ηπειρώτες η επίθεση στον Άγγελο Συρίγο;

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Το βράδυ της Δευτέρας ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Δημήτρης Χατζής» εκδήλωση με θέμα τη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Μεσογείου, έχοντας ως ομιλητή τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο (φωτο), η οποία εξελίχθηκε με επεισοδιακό τρόπο.

Περίπου 50 άτομα με πανό και συνθήματα κατά του κ. Συρίγου εισέβαλαν στην αίθουσα και άρχισαν να καταστρέφουν το μηχανολογικό εξοπλισμό προσπαθώντας να ματαιώσουν την εκδήλωση. Η αστυνομία ήρθε περίπου μισή ώρα αργότερα και αφού οι άγνωστοι είχαν αποχωρήσει. Όλα αυτά παρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις και το γεγονός οτι η αστυνομική διεύθυνση απέχει μόλις 300 μέτρα από το χώρο της εκδήλωσης.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την ευρύτερη κοινωνική ματαιότητα που παρατηρείται αυτόν τον καιρό, μιας κοινωνίας η οποία λόγω ακριβώς της πολιτικής που παράγεται από τους εκπροσώπους της σε Βουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει φτάσει σε τέλμα. Παράλληλα η Αστυνομία έχει ως δόγμα πως αν δεν χτυπήσει το τηλέφωνο για ληστεία ή για απόπειρα δολοφονίας δεν οφείλει να είναι παρούσα . Αυτό έκρινε παρά το γεγονός οτι ο ομιλητής έχει υπάρξει θύμα προπηλακισμών και φυσικής βίας για τις απόψεις του στο παρελθόν. Κατανοώ την υπηρεσιακή ανάγκη διαβάθμισης των περιστατικών, τη στιγμή μάλιστα που τα περιπολικά δεν αλλάζουν ούτε λάστιχα. Ωστόσο, εδώ υλοποιείται αυτό που στρατηγικά αποτελεί η γραμμή Τόσκα περί ανοχής σε παρακρατικούς και αναρχικούς – ότι συμβαίνει στα Γιάννενα συμβαίνει και στα Εξάρχεια. Με μια διαφορά: στα Γιάννενα ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι 50 άνθρωποι. Έχουν ονοματεπώνυμα γνωστά στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε είναι τόσο άμυαλοι που ενώ φορούν κουκούλα, την επόμενη μέρα… περηφανεύονται στις καφετέριες για τα «κατορθώματά» τους. Αν λοιπόν είναι κατανοητή η αργοπορία της Αστυνομίας, δεν είναι κατανοητό το να μην έχουν γίνει προσαγωγές δυο ημέρες μετά.

Το συγκεκριμένο περιστατικό με προσβάλλει ως Ηπειρώτη αλλά και προσωπικά γιατί έχω μια απέχθεια σε οτιδήποτε πολιτισμικά αντιαισθητικό. Έχοντας μεγαλώσει και γαλουχηθεί σε μια οικογένεια με ένα πατέρα ο οποίος ως καθηγητής και αργότερα ως διευθυντής στην Σχολή Βελλάς έδωσε μάχη για να βγάλει καλούς δασκάλους, τηρώντας τόσο την παράδοση του ιδρύματος όσο και της Ηπείρου, δεν μπορώ παρά να νιώθω οργή για τέτοια φαινόμενα.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι βαθύτατα αξιακό και πολιτισμικό. Οι μεγάλες πολιτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ήπειρο δεν έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα μόνο αλλά και με την κοινωνική διάβρωση για την οποία υπήρξαν υπεύθυνοι, προκειμένου να στήσουν τα συστήματα εξάρτησης που τους συντηρούν. Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα είναι πάντοτε ενσωματωμένη στη δομημένη λειτουργική σκέψη της Αριστεράς περί σταδιακής κοινωνικής αποσάρθρωσης και δεν διαφέρει από τις εικόνες των «γεμάτων σταδίων» της Χούντας. Για αυτό το οργανωμένο κοινωνικό έγκλημα που επιτελείται με δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά στην Ήπειρο πρέπει να λάβει τέλος.

Όλα αυτά αναφέρονται γιατί η αναγκαία εξωστρέφεια που επικαλούμαι δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομία της περιοχής. Έχει να κάνει με την αντίληψη οτι αυτά που κάποτε καταξίωσαν την Ήπειρο ήταν τα γράμματα και είναι αυτά που μπορούν να την ξαναανεβάσουν.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως οποιαδήποτε τέτοια επίθεση αφορά όλους αλλά και τον καθένα Ηπειρώτη ξεχωριστά που αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και τη μάχη που δίνει κατά της ματαιότητας και της μετριότητας. Συγχαρητήρια στον κ. Συρίγο για την αστική του ευγένεια, που επέμεινε να παραμείνει στη θέση του και να πραγματοποιήσει την ομιλία του, που κράτησε την ψυχραιμία του και δεν διαπληκτίσθηκε – πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα στη θέση του. Αξίζουν όμως ακόμη περισσότερα συγχαρητήρια οι πολίτες της Ηπείρου που παρά τις συνθήκες, αντιστάθηκαν με το δικό τους τρόπο στα φασιστοειδή που εισέβαλλαν στον χώρο, επιστρέφοντας όλοι στην αίθουσα για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Η στάση τους είναι απόδειξη οτι η ματαιότητα έχει απάντηση. Ο κόσμος διψάει για αλλαγή.

ΥΓ. Έχω ανοίξει μια αντιπαράθεση με την Περιφέρεια για λόγους που είναι γνωστοί. Ερευνώντας το περιστατικό διαπίστωσα πως εκτός από δημοσιογράφους,πολιτικούς και άλλους τοπικούς παράγοντες, θύμα ανάλογων επιθέσεων υπήρξε και ο Αλέκος Καχριμάνης. Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο αντιπαρατίθεμαι μαζί του να είναι νέος για τους Ηπειρώτες, αυτό όμως είναι κάτι άλλο. Καταδικάζω απερίφραστα τέτοια φαινόμενα και επιμένω πως με τέτοια στοιχεία δεν υπάρχει δυνατότητα διαλόγου, μόνο καταστολή.
ΥΓ2. Για να αποφύγουμε τα προσχήματα προτείνω στον ΟΠΚΠΙ να προσφύγει στις αρμόδιες αρχές και να κάνει μήνυση κατά αγνώστων προκειμένου να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: